Memurların hem mesleki hem de yöneticilik görevlerinde ehliyetlerinin belirlenmesini sağlayan unsurların 100 üzerinden değerlendirilerek verilen nota sicil notu denir.
Memur olarak görev yapan her bir bireyin sicil notu ortalamaları, özlük işleri ile ilgili görevli birim amiri ya da en yakın yardımcısı tarafından hesaplanan sicil notu, ve sicil notu hesaplaması kesirlerin tam sayıya bölşünerek ortaya çıkarılma işlemini içerir.
Memuriyet süreci boyunca gerekli görülen en önemli mevzuatlardan birisi olan sicil notu uygulaması ile ilgili merak edilen soruların başında ise 'Sicil notu nedir, sicil notunu kimler verir? soruları geliyor. İşte, sicil notu hakkında tüm detaylı bilgiler..
Sicil notu nedir, kim verir?
Özlük işleri ile ilgili görevli birim amiri ya da en yakın yardımcısı tarafından hesaplanan sicil notu, sicil raporuna yazılması için belirlenmiş olan bir değerlendirme notudur.
Sicil amirleri, sicil raporunu hazırlarken memurların mesleki, yöneticilik ve aynı zamanda yurt dışı görevleri sırasındaki ehliyetlerinin belirleme sağlayan soruları ihtiva ettikleri unsurları esas alır ve bu soruları 100 tam not üzerinden değerlendirir. Sorulara verdikleri notların toplamı soru sayısına bölünür ve memurların sicil notu tespit edilir. Her bir sicil amiri bu şekilde belirledikleri sicil notlarını sicil raporunun ilgili bölümüne kaydeder.
Sicil notu neye göre verilir?
Memurların sicil ortalamalarının hesaplanmasında ise 60 dan 75'e kadar olanlara orta, 76 dan 89'a kadar olanlara iyi, 90 dan 100'e kadar olanlara çok iyi olanlara ise başarılı notu çıkarılır. 59 ve daha aşağıda not alan memurlar ise yetersiz olarak görülür. Sicil notu ve ortalamasının hesaplamaları yapılırken kesirler tam sayıya tamamlanarak ortaya çıkarılır.
6111 sayılı kanun ile birlikte 657 sayılı Devlet Memurları kanununda sicile ilişkin yeni düzenlemeler yapılmış ve bu düzenlemeler kapsamında 2011 yılı itibariyle devlet memurları için sicil raporlarının doldurulmamasına karar verilmiştir.
Memur olarak çalışanların görev ve sorumlulukları artmadan, sadece maaşlarının artış görmesini ve kademe ilerlemesini sağlayan sicil notu uygulaması 6 yıllık ortalama hesaplamasının 90 ve üzeri olma şartı kaldırılmış ve bunun yerine memurun son 10 yıl içerisinde herhangi bir disiplin cezasını almamış olması şartı getirilmiştir.
Öğretmenler sicil notlarını nereden öğrenirler?
Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak çalışan öğretmenler sicil notlarını MEBBİS modülüne giriş yaptıktan sonra ‘Öğretmen Performans Değerlendirme Modülü’ içerisinden öğrenebilirler.
Öğretmenlerin memuriyet sicil numaraları TC kimlik numarasının ilk 5 hanesidir.