Özellikle koronavirüs sebebiyle ekonomik olarak zorluk içerisine giren vatandaşlara devlet destekleri verilmeye devam ediliyor. Yapılan sosyal yardımlardan da haberi bulunmayanların banka hesaplarında paralar birikiyor ve toplum içerisinde bazı kimseler başvuru yapmadıkları için hesaplarında da ödemeler birikiyor Peki, devletin verdiği yardımlar neler? Devletin verdiği yardımlardan yararlanmak için hangi şartlar aranıyor? İşte merak edilen soruların yanıtları...
SGK KAPSAMINDA VERİLEN ÖDEMELER NELER?
Vatandaşlar için SGK bünyesinde verilen ödemeler açıklandı.
Bu ödemeler şu şekilde;
- Cenaze yardım ödemeleri
- Doğum yardım paraları
- Yol yardım ödemeleri
- Kreş yardım ödemeleri
- İş görmezlik ödemeleri
- Eğitim destek ödemeler
- Süt parası ödemeleri
Olarak ödemeler veriliyor.
E DEVLET VE SGK ÜZERİNDEN SORGULAMA İŞLEMİ YAPILABİLİYOR
Vatandaşlar eğer aranan şartları yerine getirmişlerse ve ödeme almamışlarsa da bu ödemeler SGK üzerinde birikmeye devam ediyor. Geçmişe dönük olacak şekilde e devlet ve SGK üzerinden yapılan sorgulamalar ile ödemeler olup olmadığı da çok rahat bir şekilde öğrenilebiliyor.
DOĞUM PARASI YARDIMI NEDİR?
SGK'lı olarak bir yerde çalışan bir annenin SGK'lı olmasından ötürü için SGK'dan almış olduğu doğum parası bulunmakta.
Bu söz konusu para kesinlikle doğum yardımından farklı. Dolayısı ile doğum için işyerinizden izne ayrılmasının ardından bu paranın da yatırılmasını da talep edebilirsiniz. Aynı biçimde doğum yapan bir SGK'lı annenin veya SGK'lı olacak bir şekilde çalışan bir babanın çalışmayan eşi için süt parası yardımı bulunur.
EN AZ 9 BİN 214 TL ÖRNEK HESAPLAMA
Asgari ücretli ilk çocuğunu dünyaya getiren anne için: Emzirme ödeneği: 180 TL
Doğum yardımı: 300 TL
İş göremezlik ödeneği: 6.367,57 TL
Yarı zamanlı çalışma desteği: 1.183,26 x 2 = 2.366,52 TL TOPLAM: 9.214,09 TL
- Analık izninin kullanılmış olduğu 16 haftada kadınlara çalışmadığı her gün için, geçici iş göremezlik ödeneği verilmeye devam ediliyor. Asgari ücret alan bir annenin 112 günlük parası 6 bin 367 liraya çıkabiliyor.
- Doğum yapanlara ve evlat edinenlere, 1'inci doğum anında 60 gün, 2'nci doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda ise 180 gün süre ile yarım gün çalışma hakkı veriliyor.
- Anneler tüm izinlerini kullanmasının ardından isterse çocuk mecburi ilköğretim çağına gelene dek kısmi çalışma gerçekleştiriyor.