SGK'dan milyonları ilgilendiren açıklama: Eğer bu koşulları karşılıyorsanız üç maaş alabilirsiniz!

SGK'dan emekli aylığı alan vatandaşlar cinsiyet fark etmeksizin bazı durumlarda 3 maaşa kadar emekli maaşı alabiliyor. Buna bağlı olarak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), birçok vatandaşın haberinin dahi olmadığı ekstra hakları vatandaşlara sunmayı sürdürüyor. Söz konusu haklardan bir tanesi de 2022 yılında SGK mevzuatında bulunan birden fazla maaş hakkıdır. İşte bu konu hakkındaki tüm detaylar…

21.04.2022-11:50 - (Son Güncelleme: 21.04.2022-11:50) SGK'dan milyonları ilgilendiren açıklama: Eğer bu koşulları karşılıyorsanız üç maaş alabilirsiniz!

Emekli maaşları, 2022 senesinde gelen zamlarla birlikte arttı ve en düşük emekli maaşı 2 bin 500 lira olarak açıklandı. Fakat maaşlara gelen zamlarla beraber genel gıda fiyatlarının da artması, alım gücünün azalmasına ve maaşlara yapılan zamların hiçbir anlam ifade etmemesine yol açtı. Hayat pahalılığı her geçen gün artış gösterirken, alım gücünün de azalmasıyla beraber, özellikle de asgari ücretten düşük emekli maaşı alanlar, ek gelir kapılarını sorgulamaya başladı. Milyonlarca emekli vatandaş için SGK, çeşitli şartların sağlanması durumunda iki ya da üç maaş birden maaş ödemesi gerçekleştirebiliyor. Bu bağlamda, emekli aylığı alan vatandaşlar, ek olarak aldıkları 2 ödemeyle de toplamda 3 maaş ödemesi almaya hak kazanabiliyor. İşte konu hakkında ayrıntılar…

SGK'dan milyonları ilgilendiren açıklama: Eğer bu koşulları karşılıyorsanız üç maaş alabilirsiniz!

Vefat eş sebebiyle alınan dul aylığı

Ülkemizdeki vatandaşlar kendileri bir gelir elde etse de ya da çalışır durumda olsalar da vefat eden eşleri sebebiyle dul aylığı almaya hak kazanabiliyor. Bu sayede vatandaşlar ikini maaş alma hakkına sahip oluyor. Vefat eden vatandaşın hangi kuruma bağlı olduğu burada önemli değil. İster SSK, ister Bağ-Kur isterse de Emekli Sandığı’na bağlı olunabilir. Fakat burada önemli olan durum ödenecek maaş tutarının kuruma göre değişiklik gösterdiği.

Örnek vermek gerekişe SSK emeklisi bir kadın, vefat eden eşi Bağ-Kur emeklisi olduğunda yüzde 50 oranında dul maaşı almaya hak kazanıyor. Vefat eden eşin Emekli Sandığı’na bağlı memur bir vatandaş olması halinde ise geride kalan eş, maaşın yüzde 75’ini alabiliyor.

SGK'dan milyonları ilgilendiren açıklama: Eğer bu koşulları karşılıyorsanız üç maaş alabilirsiniz!

SGK 3 Maaşa Kadar Ödeme Yapabilir

Öte yandan, kadınların 3 maaş alma ihtimalleri de var. Buna göre hali hazırda SGK aylığı almakta olan bir kadın, vefat eden eşinin sigortası aracılığıyla dul aylığı almaya hak kazanıyor. Kadının babasının da Emekli Sandığı’ndan emekli olması halinde, SSK’lı olan söz konusu kadın, dul aylığına ek olarak bir de yetim maaşı almaya hak kazanıyor. Ancak burada önemli bir kriter bulunuyor. Her maaşın bağlı olduğu sigorta sisteminin farklı olması gerekiyor. Çünkü bağlanan maaşların miktarları, 2 duruma göre farklılık gösterebiliyor. Bunlar; geride kalan eş ve yetimlerin durumu ile hayatta olan vatandaşın çalışıp çalışmıyor olması durumu olarak açıklanıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal