SGK'dan emekli maaşı alanlara 3 maaş hakkı birden! SGK'dan birden fazla emekli maaşı nasıl alınır? Başvuru şartları nelerdir?

SGK'dan emekli maaşı alan vatandaşlar kadın erkek ayırımı olmadan 3 maaşa kadar emekli maaşı almaya hakları olabiliyor. Peki, SGK'dan birden fazla emekli maaşı nasıl alınır? Başvuru şartları nelerdir? 3 maaşa kadar emekli maşı alma hakkı nasıl sorgulanır? İşte konuyla ilgili tüm detaylar..

21.04.2022-10:55 - (Son Güncelleme: 21.04.2022-10:55) SGK'dan emekli maaşı alanlara 3 maaş hakkı birden! SGK'dan birden fazla emekli maaşı nasıl alınır? Başvuru şartları nelerdir?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), çok sayıdan kişinin bilmediği bazı hakları vatandaşlara sunmaya devam ediyor. Bu haklardan bir tanesi de 2022 yılında SGK mevzuatında bulunan birden fazla maaş hakkıdır. SGK tarafından ödenen çift maaş genel olarak bilinse de üçüncü maaşı alma hakkının olduğu çoğu emekli tarafından bilinmiyor.

SGK, dul ve yetim maaşları ödemesi ilgili mevzuat kapsamında yakınları vefat eden sigortalının eş ya da çocuklarına verdiği bir haktır. Bu ödemenin aksine emekli maaşının alınması durumunda kadın veya erkek fark etmeden 3 maaş birden alma haklarına da sahip olabiliyorlar.

Toplumda genel olarak dul maaşının sadece kadınların aldığı bilinir. Bu çok yanlış bir bilgi olmakla birlikte, dul maaşı yalnızca kadınlara değil sigortalı eşini kaybeden erkeklere de ödenir. Kendi emekli maaşı olan bir kişi emekli olan eşinin hayatını kaybetmesi sonrasında prim türleri farklı olmak şartıyla eşinin dul maaşını da alma hakkında sahip olabiliyor. Bu durumdan faydalanabilmek için emeklilik türünün kişide SSK ise eşinin Bağkur veya emekli sandırğı şartı istenir.

SGK'dan birden fazla emekli maaşı nasıl alınır

SGK'dan emekli maaşı alanlara 3 maaş hakkı birden!

Kadınlarda SG'dan 3 maaş alma hakkında sahip olmakla birlikte bunlar yine farklı prim türlerinden olup dul maaşı, yetim maaşı ve kendi maaşı olarak sıralanır. Bir kişinin birden fazla maaş alabilmesi için kişinin SSK'lı veya Bağkur’lu olması ya da emekli sandığından maaş alması gereklidir.

SSK, Bağkur veya emekli sandığından maaş alan bir kadın kendi emekli maaşı dışında annesinden ya da basından yetim maaşı alma hakkı vardır. Yine farklı kurumlar çerçevesinde aynı kişi eşinin vefatı durumunda dul maaşı alma hakkı da elde eder. Özetle bir vatandaş günümüzde farklı olan 3 sigorta türünün üçünü de alma hakkına sahiptir. farklı olması durumunda 3 maaş birden alınabilir.

Adı geçen bu maaş haklarından faydalanabilmek için başvuruların ve maaş haklarının olup olmadığının öğrenilmesi için SGK İl Müdürlükleri'ne gidilmesi yeterlidir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal