Erken emekli olma, neredeyse her meslek grubunda yer alan kişilerin ortak hayallerindendir. SGK'nın yapmış olduğu bazı programlar doğrultusunda erken emekli olabilmek için birçok meslek grubuna fırsatlar sunuluyor.
İlgili mevzuatta 'Fiili Hizmet Süresi Zammı' olarak yer alan halk arasında ''yıpranma payı'' olarak geçmektedir. Çalışma süresine ek olarak belirli gün sayısı da eklenerek, özellikle ağır işlerde çalışanlar için emeklilik zamanı erkene çekilebiliyor. Bahsedilen programla bir yılda 180 günden erken emeklilik amacı ile 5 yıl hak tanınmaktadır. Yürürlükte yer alan ilgili yasalarca yıpranma hakkından faydalanarak erken emekli olabilme hakkı elde etmesi öngörülen 45 farklı meslek bulunmaktadır.
Kamu veya özel sektörde uzun yıllarca mesleğini icra edenler rahat bir yaşam amacıyla emekliliğine gün sayarken bazı durumlardaysa SGK'nın sunmuş olduğu erken emeklilik avantajları da hayat kurtarabiliyor. Doğum ve askerlik borçlanması gibi uygulamaların yanında birçok meslek grubuna 5 yıla kadar erken emeklilik fırsatı sunuluyor.
Hangi meslekler erken emeklilik kapsamında yer alıyor?
SGK’nın yapmış olduğu yeni düzenlemeyle erken emeklilik hakkı verilen 45 farklı meslek grubu bulunmaktadır. Bu mesleklere farklı sürelerde yıpranma payı eklenerek emeklilik hakkı tanınmaktadır. Emekli olma durumunu erkene çekecek yeni düzenleme, özellikle ağır işlerde çalışanları kapsamaktadır. 60 ila 180 gün arasında bir yıl çalışma süresi için eklenmektedir. Bu süre her meslek grubu için değişiklik göstermektedir.
Yıpranma payı olan meslekler:
- Madencilik ve yer altında çalışanlar (180 gün)
- Demir çelik, cıva üretimi, TSK, Emniyet, basın ve medya, gazetecilik, TBMM yasama üyeleri, TRT haber birimi çalışanları, Cumhurbaşkanlığı yardımcılığı ve bakanlar, radyoaktif işlerde çalışanlar, asit üretimi yapan yerlerde çalışanlar vb. (90 gün)
- Termik santraller, itfaiye, diş tabipleri, doktor, eczacı, hemşire, ebe, hastabakıcı, çimento, cam, alüminyum fabrikası çalışanları vb. (60 gün)
Yıpranma payından nasıl yararlanılır?
Pek çok farklı meslek grubun, sunulan Fiili Hizmet Süresi Zammınca erken emeklilik hakkı elde edebilmektedir. Fakat, bu zam 5 yılı aşkın bir süreden fazla olmamaktadır. Emniyet Genel Müdürlüğü, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı’na bağlı kişiler için 8 yıla kadar çıkabilmektedir.
Bu haktan faydalanmak istenilen temel şart ilgili kanunda belirlenen mesleklerde çalışmak ve hizmet süresinin yer altında çalışanlar için en az 1.800 gün, diğer riskli sektörlerde çalışanlar için 3.600 gün çalışma süresinin karşılanmasıdır. Belirlenen hizmet sürelerine tamamlamış olan kişiler başvuru yaparak erken emekli olma fırsatından yararlanabilmektedir.