SGK tüp bebek masraflarını karşılıyor mu? SGK tüp bebek devlet desteği miktarı ve şartları

Bebek sahibi olmak isteyen ve bazı rahatsızlıklar sebebiyle bebek sahibi olamayan vatandaşlar merakla SGK'nın tüp bebek masraflarını karşılayıp karşılamadığını araştırıyor. Peki SGK tüp bebek maliyetlerini karşılıyor mu? SGK tüp bebek şartları nelerdir? Tüm detaylar haberimizde.

28.04.2022-22:01 - (Son Güncelleme: 28.04.2022-22:01) SGK tüp bebek masraflarını karşılıyor mu? SGK tüp bebek devlet desteği miktarı ve şartları

Tüp bebek tedavisi görecek olan vatandaşlar internet üzerinden merakla SGK'nın tüp bebek tedavisini hangi şartlarla karşıladığını araştırıyor. SGK'nın tüp bebek tedavi maliyetini nasıl üstlendiği ile ilgili tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

SGK tüp bebek masrafları

SGK'nın tüp bebek maliyetlerini karşılaması için tedavi olan vatandaşların bazı şartları yerine getirmesi gerekiyor. Bu şartlar gidilen hastane ve SGK'da yaptırılan sigortaya göre değişiklik gösteriyor. 2022 tarihi itibariyle SGK'nın tüp bebek masraflarını karşılaması ile ilgili şartlar ve tedavi esnasında yapılmış masrafların yüzde kaçını kurumun kapsadığı konulardan bazılarıdır. SGK'nın resmi sitesi üzerinden tüp bebek tedavisine başlayacak insanların öğrenmesi gereken tüm detaylara ulaşılabilir.

SGK Tüp Bebek Masrafları

Tüp bebek

Halk arasında tüp bebek olarak bilinen ve tıbbi in vitro fertilizasyon olan tedavi, bebek sahibi olmak isteyen ve bazı rahatsızlıklar sebebiyle çocuk sahibi olamayan insanların başvurduğu bir tedavi yöntemi olarak bilinir. Tüp bebek yöntemi ile yumurta hücreleri vücut dışına alınır ve sperm ile döllenmesi sağlanır. Genel olarak kadın rahminde gerçekleşen problemler dolayısıyla bebek sahibi olmakta sorun yaşanabilmektedir ve vücut dışında döllenen yumurtanın tekrar rahme yerleştirilmesi sağlanarak tüp bebek tedavisine başlanır. Tedavinin başlaması için anne ve baba onayı ve de tıbbi olarak onaylayan raporlar gerekmektedir. Tüp bebek tedavisinin olumlu yanıt verebilmesi için kişi vücudunun gerekli şartları da sağlaması gerekir. Tüp bebek tedavisinden olumlu yanıt alınıp alınamayacağı ilgili uzmanlar tarafından belirlenebilir. Sağlık Bakanlığı tüp bebek tedavisine başlamak için vatandaşlara belli şartlar sunmaktadır. Bu şartlar şu şekilde sıralanır; Tüp bebek aşılaması yapılacak olan hastanenin SGK bünyesinde resmi bir kurum olması gerekir. 3 sene evli olma şartı bulunur ve 3 yıl süre ile birlikte olmuş çiftlerin en az iki kere aşılama yaptırma zorunlulukları bulunur. İlgili sağlık kurumlarından konuyla ilgili rapor alınması gerekmektedir. Son 3 sene içinde tüm tedavi yollarının denenmiş ve sonuç alınamamış olması gerekir. Bu durum da ilgili sağlık kurumu tarafından bir rapor ile belgelendirilmelidir. SGK, tüp bebek tedavisi ile ilgili bazı masrafları karşılamaktadır. Ancak tedavinin tamamı SGK tarafından karşılanmamaktadır. 

Tüp Bebek Tedavisi Devlet Desteği

SGK'nın tedavinin masraflarını karşıladığı yüzdeler şu şekildedir; Tüp bebek tedavisinin üçüncü denemesinde oluşmuş masrafların %20'si SGK tarafından karşılanır. Tüp bebek tedavisinin ikinci denemesinde oluşmuş masrafların %25'i, tüp bebek tedavisinin birinci denemesinde oluşmuş masrafların ise %30'u SGK tarafından karşılanmaktadır. Devletin tüp bebek tedavisi için belirlediği yaş sınırı 43'tür. 43 yaş altında ve 23 yaş üstünde olan vatandaşlar tüp bebek tedavisinden yararlanabilir. Devletin tüp bebek tedavisinde vereceği destek şartlarından biri de bu yaş sınırıdır. Yine devlet desteğinden faydalanmak için 3 senelik evlilik şartı aranır. Fakat bazı durumlarda 3 yıl evlilik şartı aranmayabilir. Bu durum; 5 milyondan az sperm, kapalı fallop tüpleri ve de düşük yumurta rezervi olan vatandaşlar için geçerli sayılır. Aynı zamanda devlet desteği alabilmek için başvurulan kurumun SGK ile anlaşmalı olması gerekir. Konu ile ilgili tüm detaylar SGK'nın resmi sitesinden öğrenilebilir. Tüp bebek tedavisinin masrafları da bulunulan ile göre değişen bir durumdur. Genel olarak ise tedavi masrafları 8 bin TL ile 15 bin TL arasında değişkenlik gösterebilir. Tüp bebek tedavisinde devlet desteği almak isteyen vatandaşların SGK'ya konuya ilişkin rapor ile birlikte başvurması gerekmektedir. Tüp bebek tedavisinin gerekli belgeleri uzman doktor onayı sonrasında hazırlanır. Tedavinin son derece hijyenik bir ortamda yapılması gerekmektedir. Bu sebeple tedavi bazı sağlık kuruluşlarında yapılmaktadır. Devlet desteğinden faydalanabilmek için prim günü önemli detaylardan biridir. Eşlerden bir tanesinin en az 5 yıl süreyle sigortalı olması ya da 900 gün süreyle prim ödemiş olması gerekmektedir. Eski kurallara göre ikinci evliliği olan kişilerin ilk evliliğinden çocuğu varsa, devlet tüp bebek tedavi masraflarını karşılamıyordu. Fakat yapılan düzenlemelerle birlikte ilk evliliklerden ayrı ayrı çocuklar bulunsa bile tüp bebek tedavi masrafları karşılanabilmektedir. Sigortalı olan kişi tüp bebek tedavisinde katkı payı ödemektedir. Tedavi sonucunda çoğul hamilelik oluşursa tüp bebek tedavi masrafları yine karşılanır fakat taburcu olana kadar bebeklerin sağlık hizmetleri SGK tarafından karşılanmaz. Bazı durumlarda ise kadının yaşı, embriyo kalitesi gibi tıbbi gereklilik gerektiren konular ortaya çıkarsa çoğul embriyo transferi yapılabilir ve çoğul gebelik durumları da yine SGK tarafından verilen destekle karşılanır. 

YORUM YAZ..
Modal