SGK mercek altına aldı: 88 bin 455 kişinin sigortası iptal edildi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), geçtiğimiz yıl yaptığı denetimler sonucunda çalışmadığı halde sigorta primi ödenen ve sahte iş yeri üzerinden sigortasını yapan 88 bin 455 kişinin sigortasını iptal etti.

30.06.2024-13:47 - (Son Güncelleme: 30.06.2024-13:47) SGK mercek altına aldı: 88 bin 455 kişinin sigortası iptal edildi

Kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında, SGK son dönemde "Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Takip Platformu" üzerinden denetimlerini artırarak sürdürüyor. Geçen yıl yapılan 101 bin 794 denetimde, Türkiye genelinde 1533 sahte iş yeri tespit edilirken, 88 bin 455 kişinin ise sahte şekilde sigortalı gösterildiği ortaya çıktı. 

SGK, sahte olduğu belirlenen hizmetleri iptal ederken, bağlanan aylıkları da geri aldı ve maaş ödemelerini faiziyle tahsil etti.

SGK’dan sahte sigortalılara acıma yok

AA’da yer alan habere göre; Sahte iş yerleri ve sahte sigortalılık durumları özellikle kayıt dışının yoğun olduğu bölgelerde yaygın. Bu durum, genellikle akraba veya tanıdıkların adına kurulan iş yerlerinde görülüyor. Son zamanlarda özellikle hamilelerin sahte sigortalılığındaki artış dikkat çekiyor.

SGK mercek altına aldı: 88 bin 455 kişinin sigortası iptal edildi

SGK'den iş göremezlik ödeneği almak ve doğum masraflarını kuruma ödetmek amacıyla bu yönteme başvuruluyor. Sosyal güvenlik denetmenleri, bu tür suistimallere karşı titizlikle çalıştıklarını belirtiyor ve özlük haklarının güçlendirilmesini talep ediyor.

SGK'nin Türkiye genelinde 2 bin 750 sosyal güvenlik denetmeniyle etkin çalışmalarını sürdürdüğüne dikkat çeken denetmenler, örgütlenme ve denetim süreçlerinin daha verimli hale getirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal