SGK, kayıt dışılık yapanların gözünün yaşına bakmayacak: Sadece 1 gün için 40 bin lira ceza verilecek

Kayıt dışı istihdamla mücadelesini sürdüren Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), prim günü ve maaşlarla ilgili usulsüzlük yapan işverenlere 1 gün için 40 bin lira ceza kesecek.

02.08.2024-17:34 - (Son Güncelleme: 02.08.2024-17:34) SGK, kayıt dışılık yapanların gözünün yaşına bakmayacak: Sadece 1 gün için 40 bin lira ceza verilecek

SGK, kayıt dışı istihdam yapan işletmelerin gözünün yaşına bakmayacak. SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu), kayıt dışı istihdamla mücadelede kararlı adımlar atmaya başladı. İşyerlerine yapılan denetimlerde, usulsüz sigorta prim işlemleri tespit edilen işyerlerine cezalar kesilmeye başlandı.

Her gün için 40 bin lira ceza kesilecek

İnternethaber’de yer alan habere göre; Kayıt dışı işçi çalıştıran, prim gün sayısını eksik gösteren veya maaşların bir kısmını elden ödeyerek primleri eksik yatıran işverenler, SGK'nın sıkı denetimleriyle karşı karşıya. Bu tür usulsüzlüklerde bulunan işverenlere, eksik prim yatırmaları durumunda 40 bin liralık ceza uygulanıyor. Ayrıca, kayıt dışı çalıştırılan işçilerin primleri gecikme cezası ve zammıyla birlikte tahsil edilmeye başlandı.

SGK, yabancı işçilerin yoğun olarak çalıştırıldığı sektörler ve küçük ölçekli işletmeler üzerinde denetimlerini artırdı. Çat kapı yapılan bu denetimlerde, özellikle sigortasız işçi çalıştıran işyerleri hedef alınıyor.

SGK, kayıt dışılık yapanların gözünün yaşına bakmayacak: Sadece 1 gün için 40 bin lira ceza verilecek

İşverenlere meslek kodlarını bildirme zorunluluğu getirildi

Yerel medya ve taşra teşkilatları aracılığıyla geniş çaplı bir bilgilendirme kampanyası başlatan SGK, işverenlere işçilerin meslek kodlarını doğru bildirme zorunluluğu getirdi. Yanlış bildirimler için işçi başına asgari ücretin onda biri kadar ceza uygulanacak.

Bunun yanı sıra, 5 ve daha fazla çalışanı bulunan işyerlerinde maaş ödemelerinin banka aracılığıyla yapılması zorunlu hale getirildi. Elden ödeme yapan işyerlerine ceza kesilecek.

SGK ayrıca, Türkiye'de çalışan yabancı işçilerin ve mesleki eğitim alan stajyerlerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan izin alması gerektiğini duyurdu. Çalışma izni olmayan yabancı işçiler için 56 bin lira, izinsiz çalışan yabancılar için ise 45 bin lira ceza uygulanacağı açıklandı.

Bu kapsamlı düzenlemelerle, SGK kayıt dışı istihdamın önüne geçmeyi ve işçilerin sosyal güvenlik haklarını korumayı hedefliyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal