Sgk işçilik hesaplaması nedir, nasıl yapılır? Hangi işler için asgari işçilik uygulaması yapılır? İhaleli iş asgari işçilik hesaplama örnekleri

Ruhsata bağlı tutulan bir bina inşaatı yapılmaya başlandığı zaman veya Kamu Kurumlarından ihale ile bir iş alıp işçi çalıştırıldığı zaman Sosyal Güvenlik Kurumu'na bu işler için dosya tecil ettirilmesi ve yapılan iş için gerekli olan asgari işçilik bildirimi yapılması gereklidir. Bu duruma işçilik hesaplama denmektedir. Peki İşçilik hesaplaması nasıl yapılır? Hangi işlerde asgari işçilik uygulaması yapılır? detaylar haberimizde yer almaktadır.

23.03.2022-12:35 - (Son Güncelleme: 23.03.2022-12:35) Sgk işçilik hesaplaması nedir, nasıl yapılır? Hangi işler için asgari işçilik uygulaması yapılır? İhaleli iş asgari işçilik hesaplama örnekleri

Ruhsata bağlı tutulan bir bina inşaat yapılmaya başlandığı zaman ya da Kamu Kurumlarından ihale ile bir iş alıp işçi çalıştırıldığı zaman Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) bu işler için dosya tecil ettirilmesi ve yapılan iş için gerekli olan asgari işçilik bildiriminin yapılması gerekmektedir. Bu duruma işçilik hesaplama denir. İhaleli yapılan işlerde hesaplama yapıldığı zaman KDV hariç hakediş bedeli ve asgari işçilik oranları tebliğinde yer alan işçilik oranı esas alınmaktadır. Bu oran inşaat işçilik hesaplaması ise inşaatın metrekaresi üzerinden yapı sınıfı ve grubuna göre belirlenmiş olan metrekare maliyetine göre yapılır. Hem ihale işi hem de inşaat dosyası için SGK ilişiksiz belgesi alabilmek için asgari işçilik hesaplamasını doğru yapmak çokça önemlidir.

İhaleli işlerde işçilik hesaplaması nasıl yapılır?

İhaleli işlerde ihale makamı tarafından edinen KDV hariç istihkak bedeli üzerinden hesaplama yapılmaktadır. Bu bedel üzerinden SGK asgari işçilik oranları tablosunda bulunan işin oranının %25 eksiği üzerinden yapılacak hesaplama, ihale işi için SGK'ya bildirilmesi gereken brüt kazancını gösterir. İhale işlerde işçilik hesaplaması formülü şu şekildedir: Toplam KDV hariç istihkak tutarı X Asgari İşçilik oranının %25 eksiği= Bildirilmesi gereken SGK brüt kazanç. 

Hizmet alımı ihalelerinde asgari işçilik nasıl hesaplanır

Hizmet alımı ihalelerinde asgari işçilik nasıl hesaplanır?

Hizmet alım işçilerinde asgari işçilik oranını hesaplarken adam ve gün sayısına bakılmaktadır. İhale makamı puantaj kaydını tutmuşsa, işi yapan kişiler ve çalıştıkları gün sayısı belirli ise ve yüklenici tarafından SGK’ya bildirilen prim günü ve kişi sayısı uyumlu ise ve en önemlisi işin başlama ve bitim tarihi de uyumluysa, ayrıca tüm borçlar ödenmişse SGK eksik işçilik hesaplaması yapmadan dosyayı kapatarak teminat iadesi yazısını verir. Fakat hizmet ihalesi olsa bile puantaj kaydı bulunmuyorsa, çalışan kişi sayısı ya da çalıştıkları gün sayısı belli değilse bu durumda yukarıda ihaleli işler eksik işçilik hesaplama formülü esas alınarak işçilik hesaplaması yapılmaktadır.

İnşaat işçilik hesaplaması nasıl yapılır?

İnşaat asgari işçilik hesaplaması bina inşaatının toplam metrekaresi ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından her yıl inşaatın yapı sınıfı ve grubuna göre belirlenen metrekare maliyeti üzerinden yapılmaktadır. İnşaat SGK maliyeti hesaplanırken esas alınan metrekare maliyeti hangi yılın Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri tablosu esas alınarak inşaatın başlama ve bitiş tarihine göre belirlenir.İnşaat işçilik hesaplama metrekare maliyetinde hangi yılın esas alınacağı şu esaslara göre belirlenir:

-Aynı yıl içinde başlamış inşaatlarda SGK işçilik hesaplama için esas alınan metrekare maliyetlerinde o yılın yapı yaklaşık maliyet birimleri tablosundaki maliyetleri esas alınır.

-Bir önceki yıl başlayıp da bir sonraki yıl biten inşaatlarda inşaat SGK hesaplaması maliyeti için başladığı yıldaki maliyetleri esas alınarak hesaplanır.

-Birden fazla yıl süren inşaatlarda inşaat SGK maliyet hesaplaması yaparken de ortalama maliyet tutarının hesaplanması gerekir.

İnşaatın asgari işçilik oranları inşaatın kargir veya karkas olmasına göre farklılık gösterir.Normal şartlarda Karkas inşaatta işçilik oranı %9, Kargir (yığma) inşaatlarda ise %12 iken inşaat sigorta hesaplamasında %25 eksiği esas alınarak karkas için %675 üzerinden, kargir için ise %9 üzerinden hesaplama yapılır. İnşaat işçilik hesaplamasının formülü şu şekildedir: Bina inşaatı toplam metrekare X metrekare maliyeti X Kargir ise %6,75 ve Karkas ise %9= SGK’ya Bildirilmesi gereken asgari işçilik yani brüt kazanç.

İnşaat işçi sigortası nasıl yapılır?

İnşaat işçi sigortası yaptırmak için ilk önce bina inşaatı için SGK'ya iş yeri dosyası tecili açtırılır. İş yeri tecil işlemleri E-devlet üzerinden yapılır. Tecil başvurusunu muhasebeci ye da mali müşavirin yapması daha doğru olur. Tecil başvurusu yapılıp SGK tarafından da onaylandıktan sonra işe giriş yapılarak beyanname verilir. Daha sonra inşaat işçi sigortası hesaplaması yapılır. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal