Seyfi Dursunoğlu’nun Vasiyetnamesi Geçerli Olacak mı?

Geçtiğimiz yıl 87 yaşında hayatını kaybeden Seyfi Dursunoğlu’nun vasiyetnamesine yeğenleri itiraz edince, hem miras konusu hem de mirasçıların hakları gündemde yerini aldı. Bunun üzerine Ticaret Hukuku Uzmanı Avukat Şeyma Baykal, miras davaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

04.03.2021-13:56 - (Son Güncelleme: 04.03.2021-13:56) Seyfi Dursunoğlu’nun Vasiyetnamesi Geçerli Olacak mı?

Merhum sanatçının mirasını Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğine bırakmasına yeğenleri itiraz etmişti. Bu sebeple miras davalarına yönelik birçok soru da gündeme geldi. Avukat Şeyma Baykal ise, vasiyetnameye kimler, hangi durumlarda itiraz edebilir ve kimler itiraz etme hakkına sahiptir gibi pek çok soruyu yanıtladı.

‘HUKUKİ DAYANAKTAN YOKSUNDUR’

Seyfi Dursunoğlu’nun vasiyetnamesinin iptal isteminin yerinde olmadığını söyleyen Baykal; ‘Yeğenlerin, tanıkların yaşlı olması ve bir dernek çalışanının orada bulunması sebebiyle vasiyetnamenin iptalini talep etmeleri de hukuki dayanaktan yoksundur. Çünkü yasalarımızda yaşlı kişilerin yaptıkları hukuki işlemler sırasında doktor ve heyet raporu alınmasını zorunlu kılan bir hüküm mevcut değildir.’ diyerek sözlerine devam etti.

‘RESMİ VASİYETNAMEYİ GEÇERSİZ HALE GETİRMEZ’

‘İlgilinin yaşlılık, hastalık veya dış görünüşü itibariyle yeteneğinden şüphe edilmesi halinde rapor talep edilebilir. Ama tanıklara ait bir raporun bulunmaması resmi vasiyetnameyi geçersiz hale getirmez. Yanlarında dernek çalışanının bulunmasının bir iptal sebebi teşkil edebilmesi için de yanılma, aldatma, korkutma gibi iradeyi sakatlayan hallerin bulunası gerekmektedir ancak miras bırakan yanıldığını veya aldatıldığını öğrendiği ya da korkutma veya zorlamanın etkisinden kurtulduğu günden başlayarak bir yıl içinde tasarruftan dönmediği takdirde tasarruf geçerli sayılır’

‘1 YIL İÇERİSİNDE VASİYETNAMENİN İPTAL DAVASI AÇILABİLİR’

Öte yandan Avukat Şeyma Baykal; ‘Mahkemenin vermiş olduğu gerekçeli karar, taraflara tebliğ edilecek ve yasal itiraz süresinde istinafa başvurulmaz ise karara kesinleşme şerhi konularak kararın kesinleştiği tasdik olunacaktır. Vasiyetnamenin açılması tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde vasiyetnamenin iptali davası açılabilecektir. Miras bırakanın vasiyetname düzenlediği tarihte irade yokluğunda olması, kanunda belirtilen şekil şartına uygun olmaması, ahlaka uygun şart olmaması ve anlaşılır nitelikte olmaması halinde vasiyetnamenin geçersiz olduğunu belirterek vasiyetnamenin iptali davası açılabilir’ ifadelerini kullandı.

YORUM YAZ..
Modal