Sektörde 27 yıl sonra bir ilk yaşandı: Otomobilde fiyatlara 100 bin TL zam geldi

Çin otomobillerine yüzde 40 ek gümrük vergisi getirildiğine dair düzenleme uygulanmaya başlandı. Yeni dönem sonrasında Çinli marka Chery’nin fiyatlarına ortalama 100 bin TL zam geldi. İşte detaylar…

09.07.2024-10:29 - (Son Güncelleme: 09.07.2024-10:29) Sektörde 27 yıl sonra bir ilk yaşandı: Otomobilde fiyatlara 100 bin TL zam geldi

Otomobil fiyatlarında uygulanan gümrük vergisi düzenlemesi sonrasında fiyatlara önemli bir zam geldi. Türkiye’de Çin menşeli otomobillere yönelik yüzde 40 ek gümrük vergisi uygulaması, sektör yetkilileri tarafından "Türkiye’ye yatırıma teşvik" olarak değerlendiriliyor. Bu yeni düzenleme dün itibariyle yürürlüğe girdi ve Çin’den ithal edilen otomobillerin fiyatlarına yansıdı.

Fiyatlara 100 Bin Lira Zam

Mynet’te yer alan habere göre; Cardata'nın CEO’su Hüsamettin Yalçın’ın Ekonomi Gazetesi’ne verdiği bilgiye göre, Türkiye’de en çok satan Çinli otomobil markası olan Chery, dünden itibaren satış fiyatlarını ortalama 100 bin TL artırdı.

Bir diğer Çinli marka olan MG’nin internet sitesinde "fiyatlarımız güncelleniyor" ifadesi yer alırken, Türkiye’de fabrika kurma planını açıklayan BYD ise dün itibariyle eski fiyatlarını korudu. Woyah, Maxus, DFSK, Skywell ve Leap Motor gibi diğer Çinli markaların da önümüzdeki günlerde fiyatlarını güncellemesi bekleniyor.

Sektörde 27 yıl sonra bir ilk yaşandı: Otomobilde fiyatlara 100 bin TL zam geldi

Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi BYD'nin Türkiye’ye yatırım yapma kararı, sektörde büyük bir adım olarak görülüyor. Yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla kurulacak olan tesisin yıllık kapasitesi 150 bin olacak ve 2026 sonundan itibaren elektrikli ve hibrit araç üretimine başlanacak.

27 yıl sonra bir ilk

BYD'nin bu yatırımı, 27 yıl aradan sonra Türk otomotiv sektörüne gelen ilk doğrudan yabancı yatırım olarak dikkat çekiyor. Bu gelişmenin, diğer yabancı yatırımcıları da teşvik etmesi bekleniyor. Ayrıca, Chery ve MG gibi markaların yanı sıra, Çin’in önemli otomotiv üreticilerinden Shineray Group bünyesinde faaliyet gösteren ve Türkiye’de ATMO Group tarafından temsil edilen SWM Motor, Türkiye’de üretim yapmak için başvuru yaptı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, BYD'nin üretim yapacağı yer konusunda bilgi paylaşmasa da, Ekonomi Gazetesi’nin Manisa sanayi çevrelerinden edindiği bilgilere göre, BYD üst yönetimi Salı günü Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ni ziyaret edecek.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal