Şeker hastalığı olarak da bilinen diyabet, ülkemizde de birçok insanda görülen hastalıklardan. Peki diyabet çeşitleri nelerdir? Kaç tür diyabet vardır?
TİP 1 TİP 2 DİYABET NEDİR?
Tip 1 diyabeti olanlar, vücudunuz az oranda ensülin hormonu salgılıyor ya da hiç üretmiyordur. Çoğunlukla çocuklarda ve ergenlerde görülür.
Eğer tip 2 diyabetiniz varsa, ensülin salgılanıyordur fakat vücutta bir direnç gelişir ve ensülin görevini yapamaz. Yemeklerdeki karbonhidratlar vücutta birikir ve şeker dengesini bozar. Ensülin yetmediğini sanıp yükselmeye devam eder ve bu da hızla kilo almanız demektir.Diyabet; küçük veya büyük damar hasarlarına bağlı komplikasyonlara sebep olan, temelde kan şekeri yüksekliği ile tanımlanan bir tür hastalıktır. Kan şekeri yüksekliği, glukozun yakıt şekilde tüketilmesi ve kan değerlerinin açlık ve tokluk hallerinde vücut için kabul edilebilir olan normal değerlerde tutulması için kullanılacağı hedef dokulardaki hücrelerin içine girmesin imkan sağlayan, pankreas isimli iç salgı bezinden salgılanan bir hormon olan insülinin hedef organlarda sonradan gelişme gösteren bir direnç sebebiyle etkinliğinde azalmaya bağlı olabildiği gibi; insülinin bizzat eksikliğine bağlı da gelişebilir.
Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.