Yaygın olarak şeker hastalığı olarak bilinen diyabet, kandaki şeker seviyesinin yükselmesi ile meydana gelen, oldukça ciddi sonuçlara neden olan bir rahatsızlıktır.
Vücudun temel ihtiyaçlarından olan şeker, aynı zamanda beyini de besleyen bir enerji kaynağıdır. Fakat vücuttaki kan şekeri belirli bir oranın üzerine çıktığında, ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Şeker hastalığı kendi arasında, tip ve tip 2 olmak üzere iki ayrı grupta incelenir.
Tip 1 diyabet nedir?
Vücudun enerji üretimi ihtiyaç duyduğu en temel kaynak şekerdir. Bu nedenle vücutta insülin dediğimiz şeker hormonu üretim gerçekleştiremediğinde, vücut enerji ihtiyacını karşılayamaz ve ortaya 'tip 1 diyabet' dediğimiz şeker hastalığı çıkar. Tip 1 diyabet yaygın olarak çocukluk ve gençlik döneminde görülür.
Tip 2 diyabet nedir?
Daha çok yetişkinlerde görülen tip 2 diyabet, vücutta üretilen insülinin direnç göstermesi sonucunda, enerji için gerekli insülin kullanılamaması sonucunda ortaya çıkan şeker hastalığı türüdür. Yaygın olarak görülme aralığı 40 yaş ve üzerin kişilerdir.
Kan şekerinin yükseldiğini gösteren en yaygın belirtilerinden biri, sıklıkla su içme isteğidir. Kanda meydana gelen şeker oranını azaltmak isteyen vücut, suya ihtiyaç duyar. Tüketilen su karaciğerde toplanır ve idrar yoluyla vücuttan atılır.
Olur olmadık yerde ya da geceleri sık sık uykunuzu bölen idrar çıkma hissi, şeker hastalığı belirtisi olabilir. Vücut ihtiyaç duyduğu insülini tedarik edemediğinde, karaciğerdeki glikozu tekrar kana karıştırır ve su toplanmasına neden olur. Vücutta biriken bu sıvıyı atmak için sık idrar çıkma isteği ile sinyal verir.
Sık sık acıkıyor, öğünlerinizin arasının uzun olmaması halinde bile ani bir yemek yeme hissi duyuyorsanız, şeker hastası olabilirsiniz. Bu nedenle bu belirtileri iyi gözlemlemekte fayda var.
Artık kendinizi eskisi kadar enerjik hissetmiyorsanız, günü tamamlamak size zor geliyorsa, vücudunuzda insülin eksikliği olabilir. Bu durumda sizi şeker hastalığına sürükleyebilir.
Görmede bulanıklığın meydana gelmesi de diğer bir belirtidir. Kandaki yüksek şeker seviyesi ara sıra görme yetinizi bile etkileyebilir.
Şeker hastalığı belirtileri arasında kilo alma olduğu gibi kilo verme de olabilir. Geç iyileşen yaralara da dikkat etmekte fayda var, çünkü bu da şeker hastalığı belirtilerinden olabilir.
El, bacak ve ayaklarda karıncalanma ile karşılaşırsanız
vakit kaybetmeden bir doktora başvurmanız gerekir.
Tip 1 diyabet tedavisi;
Tip 1 grubunda bulunan şeker hastalarında, vücudun yeterli insülini salgılamaması nedeni ile sürekli bir takviye gerekmektedir. Bu hastaların sürekli insülin kullanmaları gerekmektedir. Ancak yaşam tarzlarında değişiklik, beslenme düzeni ve egzersizlerle tip 1 tedavilerine destek olabilirler.
Tip 2 diyabet tedavisi;
İlaç tedavisi, ağızdan alınan haplardan insülin kullanımına kadar değişmektedir. Ağızdan alınan şeker ilaçlarının üç farklı etkisi vardır;
- Vücudun insülin direncini azaltıp dokuların şeker kullanımını arttıranlar
- Mide barsak sisteminden şeker emilimini azaltanlar
- Pankreastan insülin salınımını arttıranlar
- Çörek otu birçok hastalığa deva olduğu gibi şeker hastalığına da fayda sağlar.
- Yaban mersininin meyveleri ve yaprakları bu hastalığa karşı kullanılabilir.
- Yulaf unu bu hastalık için çok faydalıdır. 1 bardak suyun içine 1 yemek kaşığı yulaf unu ekleyin. Hafif koyulaşıncaya kadar kaynatın. Yemeklerden önce günde 3 kez bu yulaflı karışımı için.
- 1 çorba kaşığı keten tohumunu iki bardak suda kaynatın. Yemeklerden önce günde iki kez yarım bardak tüketin.
- Salatalık, yer elması, taze fasulye, ıspanak ve enginar