Şeker bayramı nedir? Ramazan bayramına neden Şeker bayramı denir?

Çok sayıda vatandaş Ramazan Bayramı'na neden şeker bayramı denildiğini merak ediyor. Konuyla ilgili araştırmalar yapılırken ise genel olarak 'Şeker bayramı nedir?' 'Ramazan bayramına neden Şeker bayramı denir?' sorularına yanıt aranıyor.

02.05.2022-17:58 - (Son Güncelleme: 02.05.2022-17:58) Şeker bayramı nedir? Ramazan bayramına neden Şeker bayramı denir?

Oniki ayın sultanı Ramazan ayının sona ermesiyle birlikte tüm islam alemi Ramazan Bayramı'nın coşkusunu yaşamaya başladı. Bayram namazının kılınmasıyla başlayan Ramazan Bayramı, vatandaşların sevdikleriyle bir arada olmasıyla, olamayanların ise iletişim yoluyla birbirlerinin bayramlarını kutlamasıyla devam ediyor.

Çok eskilerden beri ramazan bayramında aynı zamanda şeker bayramı denmesi her yaşta insanın merak ettiği konuların arasında yer alıyor. Ramazan Bayramı ya da diğer adıyla şeker bayramı ile ilgili araştırma yapanlar ise genel olarak 'Ramazan bayramına neden Şeker bayramı denir?' sorusuna yanıt arıyor.

Şeker bayramı nedir

Ramazan bayramına neden Şeker bayramı denir?

Ramazan Bayramı, Ramazan ayının son günü sonrasında kutlanmasından dolayı 'Ramazan' ismi ile anılır ve bu isimle kutlanır. Kökeni Arapça olan 'rama' (‘kuru sıcak’) kelimesinden gelen Ramazan'ın oruç ibadetinin ilk tutulmaya başlanıldığı dönemde yaz aylarına denk gelmesinden dolayı bu adı almıştır.

Osmanlı döneminde "Iyd-ı Fıtır" adı ile kullanılarak Türkçeye çevrilmiştir. O dönemlerde Iyd bayram, Fıtır ise fıtır sadakası anlamına gelirdi. Fıtır sadakası diğer adıyla fitre sadakası bilindiği üzere oruç tutamayan kişilerin vermiş oldukları bir bedeldir.

Fıtır sadakası aynı zamanda şükür sadakası olarak da bilinir. Bir teoride "şükür" kelimesi zaman geçtikçe "şeker"e dönüştüğü ve Ramazan Bayramı'nın şeker adıyla anılmasına neden olduğu söylenir. Eski dönemlerde Ramazan Bayramlarında hurma ve şekerleme yeme geleneğinin yapıldı da bazı teorilerde yer alır.

Ramazan (şeker) Bayramı ilk hangi tarihte kutlandı?

Hicret'in ikinci yılı sonrası kutlanmasına başlanılan Ramazan Bayramı, bayramda yapılması gerekli olan tüm törenler ve ibadetler Peygamberimiz Muhammed tarafından düzenlendi.

Ramazan Bayramı, aynı zamanda Ramazan süresince tutulması farz kılınmış olan orucun da sonunun geldiğini ifade eder.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal