Şehir hastanesinde skandal yolsuzluk: 8 milyon liranın üzerinde medikal ürün sattılar

Bursa Şehir Hastanesi’nde bazı çalışanların, hastaneye ait medikal ürünleri hastalarda kullanmış şeklinde gösterip başkalarına sattığı ve 8 milyon liranın üzerinde bir kamu zararı yaşattığı ortaya çıktı.

01.08.2024-17:07 - (Son Güncelleme: 01.08.2024-17:07) Şehir hastanesinde skandal yolsuzluk: 8 milyon liranın üzerinde medikal ürün sattılar

Bursa Şehir Hastanesi’nde skandal bir yolsuzluk olayı yaşandı. Bursa Şehir Hastanesi'ne ait medikal ürünlerin, kullanılmış gibi gösterilip başkalarına satılarak 8 milyon liradan fazla kamu zararına neden oldukları iddia edilen 5'i kamu görevlisi 6 kişi, "zimmet" ve "nitelikli zimmet" suçlamalarıyla yargılanacak.

Hastanede yolsuzluk skandalı

AA’da yer alan habere göre; Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, ecza deposu personeli M.K'nin Bursa Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'ne yaptığı ihbarın detaylarına yer verildi. M.K, İstanbul'da bir firmanın sahibiyle yaptığı telefon görüşmesinde, bazı medikal ürünlerin bayisi olmayan başka bir kuruluş tarafından satışının teklif edildiğini belirtti.

M.K'nin Ürün Takip Sistemi üzerinden yaptığı lot kontrolünde, Devlet Malzeme Ofisi aracılığıyla tedarik edilen medikal malzemelerin Türkiye genelinde hastanelere satıldığını tespit ettiğini ve bu ürünlerin hastane stoklarında olması gerektiğini öğrendi. Ancak, bu ürünlerin C.I. tarafından yarı fiyatına satılmak istendiğini öğrendi. Bu ihbar üzerine soruşturma başlatıldı.

Şehir hastanesinde skandal yolsuzluk: 8 milyon liranın üzerinde medikal ürün sattılar

8 milyon liranın üzerinde kamu zararı

İddianamede, Bursa Şehir Hastanesi'ndeki ameliyathane malzemelerinin, sağlık memuru D.B. aracılığıyla kurum dışına çıkarıldığı belirtildi. Balıkesir'de C.I'nın kullandığı depoda yapılan aramada 7 milyon 764 bin 202 lira değerinde medikal ürün ele geçirildiği ve bunlardan 34'ünün hastane envanterine kayıtlı olduğu ifade edildi.

Sanıkların ve yakınlarının hesaplarına aktarılan paraların tarihleriyle yer aldığı iddianamede, D.B'nin aracında hastaneye kayıtlı 361 bin 646 lira değerinde tıbbi malzeme bulunduğu ve şu ana kadar tespit edilen kamu zararının 8 milyon 241 bin 678 lira olduğu kaydedildi.

Kullanılmış malzemelerle açığı kapatmaya çalıştılar

Sanıkların tıbbi ürünlerin satışından elde ettikleri geliri ortak kullandıkları, D.B'nin bu paralarla tatil yapmak için C.I'dan 4 bin avro isteyerek onay aldığına dair yazışmaların iddianameye eklendiği belirtildi. Steril odadan bazı çalışanların malzeme aldığı ve 579 medikal ürünün usulsüz olarak sistem üzerinden hastalara kullanıldığı belirtildi.

H.Ş'nin farklı tarihlerde içinde tıbbi ürünler bulunan koliler hazırlayıp D.B'nin odasına bıraktığı, A.H.A'nın ise envantere kayıtlı tıbbi ürünleri D.B. ile hastane dışına çıkardığı ve satıştan elde edilen paralardan bir bölümünün kendisine aktarıldığı ifade edildi. D.B'nin depodan eksilen malzemelerin yerine kullanılmış ürünleri sterilize ederek tekrar kullandırıp açığı kapatmaya çalıştığı belirtildi.

Hapis cezası istemiyle yargılanacaklar

A.H.A, C.I. ve H.Ş'nin "zimmet" suçundan 12'şer yıl, D.B, H.Ş. ve T.S'nin ise "nitelikli zimmet"ten 18'er yıl hapis cezası istemiyle yargılanacakları dava Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

Bursa Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Mali Suçlar Büro Amirliği ekiplerince mayıs ayında düzenlenen operasyonda, Bursa Şehir Hastanesi'ne ait medikal malzemeleri satarak haksız kazanç elde ettikleri iddia edilen C.I. ve kamu görevlileri D.B., H.Ş., A.H.A., H.Ş., C.G. ve T.S. gözaltına alınmıştı. Adliyeye sevk edilen D.B., A.H.A. ve C.I. "zimmet" ve "nitelikli dolandırıcılık" suçlamasıyla tutuklanmış, diğer 4 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. A.H.A. daha sonra adli kontrol şartıyla tahliye edilmişti.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal