Şehir büyüklüğündeki yıldız Dünya’ya giderek yaklaşıyor: Patlama bugün gerçekleşecek

Büyüklüğü bir şehir kadar olan kuyruklu yıldız 12P/Pons-Brooks’ta her 15 günde yaşanan patlamanın en yenisinin bugün gerçekleşeceği bildirildi.

29.12.2023-12:42 - (Son Güncelleme: 29.12.2023-17:30) Şehir büyüklüğündeki yıldız Dünya’ya giderek yaklaşıyor: Patlama bugün gerçekleşecek

Dünyaya doğru hızla yaklaşan ve şehir büyüklüğünde olduğu ifade edilen kuyruklu yıldız 12P/Pons-Brooks’ta bu yıl birçok defa patlamalar meydana geldi. Bilim insanları bu patlamaların modelini ortaya çıkarırken bu modellemenin oluşturulmasının temel nedeni dünyada yaşatabileceği "şok etkisi" olduğu belirtildi.

15 günde bir patlama gerçekleşiyor

NTV’nin haberine göre; Patlamalar sırasında "boynuzları" çıktığı için "şeytan kuyruklu yıldızı" olarak adlandırılan uzay taşı, her 15 günde bir şiddetli şekilde buz ve gaz kütleleri fışkırtıyor.

Son patlama 14 Aralık'ta gerçekleşti. Bir sonrakinin 29 veya 30 Aralık'ta görülmesi bekleniyor.

Kuyruklu Yıldız

Kuyruklu yıldızın şok etkisi 

Gökbilimciler, resmi olarak "Kuyruklu Yıldız 12P" olarak bilinen kozmik nesnenin iki haftalık döngüleri olduğunu ve güneşten sağladığı yoğun ısı tarafından tetiklendiğini buldu.

"12P/Pons-Brooks" volkanik aktivite sergileyen, kriyovolkanik veya soğuk yanardağ kuyruklu yıldızı olarak biliniyor.

Kriyovolkanik bir kuyruklu yıldız, Dünya'ya erimiş kaya ve lav benzeri bir volkan püskürtmek yerine gaz ve buz karışımı püskürtüyor.

Kriyovolkanik bir kuyruklu yıldız, 12P/Pons-Brooks'un yaptığı gibi güneşe yaklaştığında ısınır ve çekirdekte basınç oluşturur.

Basınç, nitrojen ve karbon monoksit patlayıp kalıntıları kabuğundaki büyük çatlaklardan dışarı fırlatana kadar artar.

Dünya’dan çıplak gözle gözlemlenebilecek

Uzay taşı, ünlü "Halley kuyruklu yıldızının" büyüklüğünde ve en son 1954'te Dünya'da çıplak gözle görülmüştü.

Kuyruklu yıldız, 2024 yılının nisan ayında Dünya'ya en yakın konumunda olacak olsa da Mayıs ve Haziran 2024'te de çıplak gözle görülebilecek.

En parlak hali 2 Haziran 2024'te gece gökyüsünde gözlemlenecek.

Uzmanların raporuna göre, 19. yüzyıldan bu yana en az yedi önemli patlama gözlemlendi.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal