Seçim bitse de icraatler bitmedi: Türkiye bu projeleri konuşacak

Yerel seçimin bitmesiyle 4 yıl seçim yapılmayacak olan Türkiye'de bir başka mesai sürüyor. Hükümet, bu yıl yapılacak projeler için yoğun çaba sarf ediyor. İşte detaylar...

02.04.2024-17:16 - (Son Güncelleme: 02.04.2024-17:53)

2023 Genel Seçimler ve bu yıl yapılan 31 Mart Yerel Seçimlerin ardından Türkiye, 4 yıl daha seçim yüzü görmese de ülkedeki yatırım ve hareketlilik her zaman kaldığı yerden devam edecek.

İhaleye bu yıl başlanacak

Ak Parti hükümeti, yerel seçimlerde CHP’nin gerisine düşse de hizmetlerine kaldığı yerden devam ediyor. Gerçekleşen seçimin ardından gündemde olan İstanbul-Ankara arası Süper Hızlı Tren (SHT) Projesi'nin ihalesine bu yıl çıkacak. Seyahat hızı 350 kilometre, süresi ise 80 dakika olacak. Ankara-İstanbul SHT'nin 2028 yılına yetiştirilmesi planlanıyor. 

Akdeniz ve Marmara’da seyahat süreleri bu projelerle kısalacak

Bunun yanında 201 kilometre uzunluğundaki Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli arasında hızlı tren hattı çalışmaları devam ederken, proje tamamlandığında, Ankara-Bursa ve Bursa-İstanbul arası 2 saat 15 dakika olacak. Ankara-İzmir mevcut demiryolu 824 kilometreden 624 kilometreye inerek seyahat süresi yaklaşık 3.5 saate düşecek. 313 kilometre uzunluğundaki Mersin-Adana-Osmaniye ve Gaziantep hızlı tren hattı ile Adana-Gaziantep arasında seyahat süresi 2 saat 15 dakikaya inecek.

Yolcu seyahat süreleri kısalacak

İstanbul içinne baktığımızda da planlanan projelerle 229 kilometrelik Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattı ile yolcu seyahat süresi 1.5 saate; yük taşıma süresi ise 2.5 saate düşecek. Ankara-Sivas hızlı demiryolu ile entegre olan Yerköy – Kayseri Hızlı Tren Hattı ile İstanbul-Kayseri arası ulaşım 5 Saat 15 dakika olacak. Ankara-Kayseri arasında ise ulaşım süresi 2 saate inecek. Konya-Karaman hızlı tren projesinin devamı olan 135 kilometrelik Karaman-Ulukışla hızlı tren projesinin yapımı hızla devam edip bitmesinin ardından Karaman-Ulukışla seyahat süresi 1 saat 35 dakikaya düşecek.

Türksat ve Çukurova Havalimanı

Türkiye'nin ilk milli haberleşme uydusu Türksat 6A, 8 Temmuz'da uzaya gönderilecek ve Türkiye böylece kendi uydusunu üretebilen 10 ülkeden biri olacak. Böylece Türksat'ın haberleşme uyduları ile 121 ülkede 4.5 milyarlık nüfusa erişim imkanı sağlanmasının yanında Mersin Tarsus'da yapımı süren Çukurova Havalimanı'nın kısa sürede açılması hedefleniyor.

Doğalgaz merkezi kurulacak

Gabar’da petrol, Karadeniz’den de doğalgaz çıkarak Türkiye, bu yıl Trakya'da bir Doğalgaz Merkezi kurulacak. Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde ilk reaktörün inşaatında sona gelinirken, ilk reaktör bu yılsonunda sisteme test elektriği verecek. Ayrıca bu yıl Sinop ve Trakya'da da nükleer santral yapmak için çalışmalar hızlandırılacak. Karadeniz'de keşfedilen 710 milyar metreküplük doğalgazın ekonomiye kazandırılması hedefleri kapsamında yılsonuna doğru günlük 10 milyon metreküp doğalgaz üretim hedefine ulaşılacak. 

Konutlar depremzedelere teslim edilecek

Öte yandan geçtiğimiz sene yaşanan deprem felaketinden dolayı enkaz altında kalan yapılar temizlenip tekrardan halka kazandırılmaya devam ediyor. Deprem bölgesinde yapımı süren ve ihale aşamasındaki konut sayısı 350 bine ulaşırken, bunların 200 bini bu yıl sonuna kadar hak sahiplerine teslim edilecek.


YORUM YAZ..
Modal