Schengen Vizesi Nedir, Nasıl Alınır?

Schengen Bölgesi’ne üye devletlerden herhangi birine seyahat edenlerin kullandığı Schengen vizesinin şartlarının ne olduğu ve Schengen vize ücreti ne kadar merak ediliyor. Schengen vizesini detaylarıyla sizler için anlattık.

01.02.2020-21:19 - (Son Güncelleme: 27.11.2021-15:16) Schengen Vizesi Nedir, Nasıl Alınır?

Schengen vizesi en çok merak edilen konulardan biri. Schengen ile hangi ülkelere gidebileceğiniz, vizenin hangi şartları sağlarsanız alınacağı ve başvurunun nereden yapıldığı araştırılıyor. İşte Schengen vizesinin detayları…

SCHENGEN VİZESİ NEDİR?

Schengen vizesi Avrupa bölgesindeki birçok ülkeyi kapsayan ve Avrupa Birliği üyesi ülkelere pasaportsuz olarak girişinizi sağlayan bir geçiş belgesi. Schengen vizesini bu kadar gündeme getiren şey ise dünyanın en geniş seyahat bölgesini kapsayan bir vize oluşu. Schengen vizesine sahip kişiler bu vize ile birçok ülkeye sorunsuz bir şekilde seyahat edebiliyor.

Schengen vizesine sahip kişiler belirlenen ülkelerde en fazla 90 gün olacak şekilde turistik ya da iş amaçlı olarak seyahat edebiliyor. Avrupa için en çok kullanılan vize olarak bilinen Schengen, izin verdiği geniş seyahat bölgesi içinde rahatça giriş çıkışa izin verir. Schengen vizesine sahip kişiler o Avrupa bölgesi içinde ülkeden ülkeye seyahat ederken tekrar bir vize işlemine gerek duymaz. Verilere göre bir yıl içinde 20 milyona yakın kişi Schengen vizesi kullanıyor.


SCHENGEN VİZESİ NASIL ALINIR?

Schengen vizesine diğer vizelere başvuru yapıldığı gibi yapılıyor. Schengen vizesi başvuru formunu doldurup gönderiyorsunuz. Formu eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurmanız önemli bir detay. Formu el yazısıyla ya da bilgisayar üzerinde doldurabiliyorsunuz. Eğer formunuzu elle doldurup imza atıyorsanız bu noktada siyah bir kalem kullanmanız öneriliyor.

Başvuru formunuzla birlikte sizden istenilen evrakları da göndermeniz gerekiyor. Evrakların detayları Schengen vizesi evrakları bölümünde yer alıyor. Vize başvuru formunuz ve diğer evraklarınızla hangi elçilik ya da konsolosluğa başvuracağınız önceden yönetmelik doğrultusunda belirleniyor. Buna göre;

- Yalnızca bir Schengen ülkesine seyahat edecekseniz başvurunuzu gideceğiniz ülkenin ilgili elçiliğine ya da konsolosluğuna yapmanız gerekiyor.

- İki ya da ikiden daha fazla Schengen ülkesine seyahat edecekseniz seyahatinizdeki asıl olan yani seyahatinizdeki günlerin çoğunluğunda kalacağınız ülkenin elçiliğine ya da konsolosluğuna başvuruda bulunmanız gerekiyor.

- Asıl gidiş yeriniz yoksa ve rastgele olarak Schengen ülkelerine gidecekseniz uçuş programınıza göre gideceğiniz ilk Schengen ülkesinin elçiliğine ya da konsolosluğuna başvuruda bulunmanız gerekiyor.

SCHENGEN VİZESİ ÜCRETİ NE KADAR?

Schengen vizesine başvuracak her kişi sonrasında geri alamayacağı bir başvuru ücreti ödemek zorundadır. Vizenin ücretleri başvuru yapan kişiye ya da vizenizin türüne göre değişebiliyor. 6 yaşa kadar olan çocuklar, okumak amacıyla giden öğrenciler, stajyerler ve onlara eşlik eden öğretmen ya da sorumlular, bilimsel araştırma yapmak amacıyla seyahat eden 3. Dünya ülkesi vatandaşı olan araştırmacılar, kâr amacı gütmeyen kuruluşların düzenlediği etkinliklere katılan 25 yaşın altındaki kişiler için vize ücreti geçerli değildir. Bazı durumlara göre değişiklik göstermediği sürece normal vize ücretleri şu şekilde;

- Havalimanı transit için 80 Euro

- 90 gün altında Schengen vizesi için 80 Euro

- 6-12 yaş aralığındaki çocuklar için 40 Euro olarak belirlenmiştir.

SCHENGEN VİZESİ BAŞVURU ŞARTLARI

Schengen vizesine başvururken bazı şartları sağlamanız gerekiyor. Pasaportunuzun vizenizin son tarihinden 3 ay süreyle geçerli olması gerekiyor ve pasaport defteriniz üzerinde en az iki sayfanızın boş bulunması isteniyor. Ayrıca fotoğrafınızın yakın zamanlı olmasına ihtiyaç duyuluyor. Tüm bu ana şartlardan sonra vize için sağlamanız gereken şartlar şu şekilde sıralanmış;

- Schengen bölgesi için detaylı olarak giriş çıkış saatlerinizi, konaklamanızı ve uçuş numaralarınızı belirten seyahat programı. Bu konuda bir turizm şirketiyle çalışabilirsiniz.

- Sağlık sigortası poliçesi de edinmeniz gereken belgelerden biri. Bu sigortanın seyahatinizin bütün günlerini kapsaması gerekiyor. Ayrıca aldığınız seyahat sigortasının tüm Schengen ülkelerinde geçerli olması gerekiyor. Sağlık sigortasının da 30 bin Avroya kadar bir ücreti oluyor. 

- Schengen bölgesindeki tüm konaklama süreci boyunca konaklama yapacağınız dair bir kanıt belgesi.

- Schengen bölgesinde planlanan seyahat için yeterli paranın kanıtı.

18 yaş altı çocuklar için birkaç belge daha istenilir. Bu belgeler şöyle belirlenmiştir;

- Çocuk nüfus kayıt örneği.

- Başvuru formunun ebeveynler tarafından imzalanması gerekir (Hem annenin hem de babanın imzası bulunması gerekir)

- Çocuğun velayeti bir ebeveynde ise aile mahkemesi emri de eklenmelidir.

- Anne ve babanın kimlik belgelerinin ya da pasaportlarının onaylı kopyaları da bulunmalıdır.

- Çocuk tek başına seyahat edecekse ebeveynlerden imzalı olan noterin de onayladığı izni de eklenmelidir.


SCHENGEN VİZESİ ÜLKELERİ NELERDİR?

Schengen vizesine sahip kişiler aşağıdaki ülkelere seyahat edebiliyor. Dünyanın en geniş seyahat bölgesini kapsayan Schengen vizesi, aşağıdaki ülkelerin hepsini kapsıyor. İşte Schengen ülkeleri;

- Belçika

- Avusturya

- Çek Cumhuriyeti

- Danimarka

- Estonya

- Finlandiya

- Fransa

- Almanya

- Yunanistan

- Macaristan

- İzlanda

- İtalya

- Letonya

- Litvanya

- Lüksemburg

- Malta

- Hollanda

- Norveç

- Polonya

- Portekiz

- Slovakya

- Slovenya

- İspanya

- İsveç

- İsviçre

- Lihtenştayn

YORUM YAZ..
Modal