Sayılı İş Kanunu

İş hukuku, son derece kapsamlı bir hukuk dalıdır. Öyle ki bu hukuk dalı içerisinde işçi ve işveren ilişkilerinden işçi ücretlerine, sendikalardan çalışma şartlarına kadar çok geniş bir alanı kapsamaktadır.

03.04.2020-16:24 - (Son Güncelleme: 03.04.2020-16:25) Sayılı İş Kanunu

Hal böyle olunca da bu hukuk dalında muhakkak deneyimli kimseler ile çalışmak gerekmektedir. Aynı zamanda iş hukukunda sadece iş hukukuna dair kanunları dikkate almak da yeterli gelmeyecektir. Söz misali arabuluculuk kanununda işçi ve işveren ilişkilerine dair hayati öneme sahip olan hükümler söz konusudur. Hal böyle olunca son derece geniş bir alana yayılan mevzuatı iyi takip edecek nitelikli hukukçular ancak bu alanda başarı elde edebilir.

İş Hukukunda Deneyimin Önemi

İş hukukunun her daim gelişmekte olan ve devamlı olarak yeni şeyler eklenen bir niteliği bulunmaktadır. İşte bu bağlamda ilk olarak yeni çıkan kanunları ya da değişen kanunları düzenli olarak takip etmek gerekecektir. Sayılı iş kanunu şeklinde biten o denli geniş bir mevzuat mevcuttur ki bunların her birine birkaç senede hakim olmak dahi son derece zor bir zanaat olarak bilinmektedir. Bu nedenle bu dalda deneyim de son derece önemli bir husustur.

İş Hukuku Ne İşe Yarar ve Niteliği Nedir?

İş hukukunda şüphesiz zayıfı korumak ön plana çıkmaktadır. Bu bağlamda zayıf olan taraf da işçiden başkası değildir. Yani gayrı resmi bir tabir ile işçinin hakkını koruyan hukuk dalı ya da işçi hukuku demek yanlış olmayacaktır. Bununla birlikte işverenlerin de hakları tıpkı işçiler gibi bu hukuk dalında düzenlenmektedir. İş hukukunun herhangi bir şekilde idare hukukuna dahil olmadığını ve doğrudan adli yargı içerisinde çözümlenmesi icap eden uyuşmazlıklardan ibaret olduğunu da bilmek gerekmektedir.

İş Hukukunda Her Daim Duruşma Olur mu?

İş hukukunda her daim duruşma olmayabilir. Ne de olsa yenice gerçekleşen bir güncelleme bağlamında, arabuluculuk pek çok alanda zorunlu kılınmıştır. Bu nedenle işçi ve işveren arasındaki birtakım uyuşmazlıkların ilk olarak arabulucu nezdinde çözüme kavuşturulması için çalışılması gerekmektedir. Ancak bu şekilde bir çözüm üretmek imkan dahilinde olmaz ise mahkemeye başvurulması söz konusu olabilecektir.

YORUM YAZ..
Modal