Savcılara karşı duyulan saygı, günümüzde bir çok genci bu mesleğe yönelmesine neden oluyor. Mevcut kanunlara göre hareket eden ve herkese karşı devleti savunan savcılar suç unsuruna bağlı olarak araştırmalar yaparlar ve sonuç ile ilgili iddianame hazırlarlar. Sanıkların sorgulanmasıyla ilgili görevi de bulunan savcılar, suç unsuruna bağlı olarak soruşturma ve kavuşturma yapmakla mükelleftir. her defasında devleti savunan savcılar, aynı zamanda devlete karşı sava açma hakkına da sahiptirler.
Bu mesleği seçip bu meslekte ilerlemek isteyenler ise savcı olmanın şartlarının yanı sıra savcılıkla ilgili süreç hakkında bilgi sahibi olmak istiyorlar. Bilindiği üzere savcılık mesleğinin bir çok avantajı olsa da aslında o kadar kolay bir meslek değildir. Adaylar, aranılan şartları yerine getirmesi sonrasında ilgili sınavları geçerek başarı sağlaması gerekir.
Savcı, suç olayının kendisine ulaşmasından hemen sonra devlet adına araştırma çalışmalarına başlar ve bunun içinde soruşturma süreci başlatır. Kamu davası açılması gerektiren şartlar oluşması halinde dava açma hakkına erişen savcılar kanunla kendisine verilen tüm görevleri yapmakla mükelleftir. Yargı erki içerisinde yer alan ve 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununa tabi olarak göreve başlayan savcı, bir devlet görevlisi olup ceza yargılamalarında iddia makamını temsil eder.
Mevcut kanunun 7. Maddesi gereğince hakimlik ve savcılık mesleğini icra edebilmek için belirlenen niteliklere sahip olmak gerekiyor. genel aranan şartları sıralayacak olursak, bunlar;
- T.C. vatandaşı olmak,
- 35 yaşını doldurmamış olmak,
- Hukuk Fakültesinden mezun olmak,
- Askerliğin yapılması ya da ertelenmesi,
- Kamu haklarından yasaklı olmamak,
- Suç işlememiş olmak.
- Sınavlardan yeterli puanı alarak başarılı olmak,
- Güvenilir, adaletli ve disiplin sahibi olmak.
Savcı olabilmek için ilk önce Türkiye'de ya da aynı denkliğe sahip yurt dışındaki hukuk fakültelerinin birisinden mezun olmak gerekiyor. Daha sonra ÖSYM'nin düzenlediği hakimlik savcılık sınavına giren savcı adayları 100 puan üzerinden en az 70 puan alması gerekiyor
Hakimlik ve savcılık sınavında 100 soru alan bilgisinden oluşurken 40 soru da genel kültür ve genel yetenek bölümlerinden sorulur. savcı olabilmek için sınavdan sadece en az 70 puan almak yeterli olmuyor. Savcılık mesleği için Adalet Bakanlığı'nın belirlediği kontenjanın da içinde yer almanız gerekiyor.Belirlenen şartları taşıyan ve kontenjan içinde yer alan savcı adayları daha sonra düzenlenen mülakata çağrılırlar. Mülakatı başarıyla geçen adaylar daha sonra staj yapmaya hak kazanırlar.
2 yıl süren staj dönemi sonrası yeniden sınava tabi tutulan savcı adayları, tüm bu süreci başarı ile tamamladıktan sonra savcılık ve hakimlik meslek ayrımına girerler. Adayların başarı durumlarına göre hakim ya da savcı olacakları bu aşama sürecinde belirlenir.
Farklı il ve ilçelerde Cumhuriyet Savcısı görevine getirilen savcılar, daha sonra Cumhuriyet Başsavcı Vekili, Cumhuriyet Başsavcısı olarak ilerleyebilir. Bu süreç daha sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı olarak ta yürütülebilir..