Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal harekatı devam ederken, Rus ordusunun sahada verdiği büyük kayıplar, ülkenin savaşma kapasitesinin sorgulanmasına neden oluyor. Özellikle önceki gün Ukrayna'nın kendi ürettiği füzelerle Rusya'nın en büyük savaş gemisini batırması sonrası, Rus ordusunun gücüne dair soru işaretleri artıyor. Rusya'nın “amiral gemisi” olan “Moskova” isimli kruvazörün batması, Ukrayna'da büyük oranda personel ve askeri teçhizat kaybına uğrayan Rus ordusuna son darbe oldu.
Uzmanlar, geminin batırılmasının sahada Ukrayna lehine çok büyük bir avantaj sağlamayacağı ancak psikolojik sonuçlarının çok daha büyük olduğu görüşünde. CNN International'a konuşan askeri uzmanlar, “Moskova” kruvazörünün batırılmasının Rus ordusunda ciddi moral kaybına neden olacağını, Rusya'nın savaş kabiliyetlerinin ise tüm dünyada sorgulanacağını ifade ediyor. “Institute for the Study of War”dan askeri uzmanlar, Rusya'nın, geminin “bir yangın nedeniyle kaybedildiği” açıklaması doğru olsa bile, bunun Rus ordusundaki büyük zafiyetlere işaret ettiğini belirtiyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 'donanmayı eski günlerine döndüreceği' yönündeki açıklamasından 10 yıl sonra yaşanan bu olay, Rus ordusu için ciddi bir imaj kaybı.
Küresel etkisi olur
Bununla birlikte Rusya'nın devam eden savaşla ilgili de bazı önlemler alması gerektiğinin su yüzüne çıktığı ifade ediliyor. Uzmanlar Rusya'nın bu olay sonrası gemilerini Ukrayna sahilinden biraz daha uzaklaştırmak zorunda kalabileceğini, hava savunma sistemlerinde de değişikliğe gitmesi gerekeceğini belirtiyor.
Saldırının, 1982’den bu yana bir savaşta ilk kez böylesine bir geminin batırılmasıyla sonuçlanmasının, sadece Ukrayna'daki savaş alanında değil, dünyanın farklı noktalarında da bir yansıması olması bekleniyor. Yaşanan olayın, olası Tayvan işgali konusunda Çin'e ciddi bir uyarı niteliği de taşıdığı, zira Tayvan'ın son yıllarda 'Neptün' benzeri çok sayıda füzeyi envanterine dahil ettiği biliniyor.
'Moskova' intikamını Kiev'den aldılar
‘Moskova’ isimli amiral gemisi batan Rusya, Ukrayna’nın başkenti Kiev’e ağır hava saldırıları düzenledi. Ülkenin kalbinde önceki gece boyunca şiddetli patlamalar yaşandı. Rusya Savunma Bakanlığı ise, “Rus topraklarına yönelik sabotajlara misilleme olarak Kiev’deki füze saldırılarının sayısı ve ölçeği artırılacak” açıklamasında bulundu. Rusya 13 askeri hedefi vurduğunu ve bir Ukrayna helikopterini düşürdüğünü de açıkladı.
Ukrayna füze geliştirmeyi sürdürecek
Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş sürerken, Ukrayna askeri ve silah sanayi alanında yatırımlarını devam ettiriyor. Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi, Ukrayna’nın füze geliştirme projelerinin Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin onayıyla 2031’e kadar uzatıldığını duyurdu. Odessa Valiliği ve Ukrayna Devlet Başkanlığı, Karadeniz açıklarında Rus savaş gemisi Moskova kruvazörünün Neptün füzeleriyle vurulduğunu açıklamış, Rusya Savunma Bakanlığı ise geminin mühimmat patlaması sonucu hasar aldığını ve battığını duyurmuştu.
Füzeler merak konusu
Batan 'Moskova' kruvazörünün üzerindeki askeri teçhizat ve malzeme de merak konusu oldu. Zira İngiltere merkezli “Daily Mail”de yer alan haberde, geminin iki adet nükleer füze taşıyor olabileceği iddia edildi. Sivastopol yakınlarında batan geminin nükleer silah taşıyıp taşımadığı hakkında bir açıklama yapılmazken, askeri uzmanlar bunun bir ‘kırık ok’ olayı olabileceği görüşünde. ‘Kırık ok’ terimi, nükleer silahları veya nükleer silah bileşenlerini içeren ancak nükleer savaş riski oluşturmayan bir kazayı ifade etmek için kullanılıyor.
Ruslar cesetleri yakıyor
Rus ablukası altındaki Mariupol'de yaşanan insanlık dramı sona ermiyor. Rusya'nın büyük ölçüde kontrolü sağladığı Mariupol'de cesetleri yakmaya başladığı ve ölenlerin yakınları tarafından gömülmesine izin vermediği ifade ediliyor. Mariupol kent konseyi tarafından yapılan açıklamaya göre, Rus askerleri gördükleri cesetleri binaların bahçelerinde yakıyor. Rusların bu şekilde savaş suçlarını örtmeye çalıştığı belirtiliyor. Mariupol'de 13 mobil krematoryum olduğu öğrenildi.
Rusya'nın uyguladığı abluka ve ağır bombardıman nedeniyle Mariupol'de binlerce sivil hayatını kaybetti. Rusya'nın bu durumu saklamak istediği ifade ediliyor.
'Putin Ukrayna'da Nükleer kullanabilir'
Daha önce bir dönem Rusya Büyükelçisi olarak da görev yapan ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı William Burns, Ukrayna'yı işgal harekatının Kremlin'in arzuladığı şekilde gitmediğini, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bu yüzden Ukrayna'da "taktik nükleer silah" kullanabileceğini iddia etti.
Özel bir haber ajansının haberi doğrultusunda, Burns, Ukrayna'yı 24 Şubat'ta işgale başlaması sonrası Rusya'yla ilgili ilk kapsamlı değerlendirmesini yaparak, "Açıkçası çok endişeliyiz. Başkan Joe Biden'ın çok kaygılı olduğunu, nükleer çatışmanın mümkün olduğu bir eşikten ve üçüncü dünya savaşından kaçınmaya çalıştığını biliyorum" ifadelerini kullandı.
Rusya'nın elinde, birkaç kilotonluk patlama gücüne sahip, aynı zamanda top, uçak veya kısa menzilli füzelerle atılabilen taktik nükleer silahlardan yaklaşık 2 bin adet olduğu sanılıyor.
'Gerileyen bir güç'
Rusya'nın askeri doktrini, Kremlin'in, Batı ile konvansiyonel bir çatışmada işlerin kötü gitmesi halinde, inisiyatifi yeniden kazanmak için gerektiğinde taktik nükleer silah kullanmasını öngörüyor.
CIA Başkanı, bununla birlikte Rusya'nın tehlikeli ancak gerileyen bir güç olduğunu savunarak, "Putin neredeyse mistik bir inanca sahip, Rusya'nın etki alanını yeniden inşa etmenin kaderi olduğunu düşünüyor" dedi. Burns, kavgacı bir Rusya'nın giderek daha çaresiz bir ülke olabileceğine de dikkat çekerken, Putin’in öfkeli ve hırslı bir lider olduğunu ancak kendisini güvende hissetmediğini savundu.