Deprem ülkesi Türkiye'de, afetlerin olumsuz sonuçlarını en aza indirmek için sürekli yeni teknolojiler geliştiriliyor. Bu çabalardan en yenisi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde geliştirilen Deprem Acil Müdahale Ağı Sistemi (DAMAS) oldu. DAMAS, deprem anında sesli ve ışıklı uyarılar vererek hayat kurtarabilecek bir yenilik olarak öne çıkıyor.
6 Şubat depremlerinden sonra harekete geçen bilim insanları, binalara entegre edilebilecek DAMAS sistemini geliştirdi. Bu sistem, deprem başladığı anda tüm binada sesli ve ışıklı uyarılar veriyor. Ardından doğal gaz, elektrik ve su bağlantılarını otomatik olarak keserek, Yangın ve patlama gibi olası tehlikeleri önlemeye yardımcı oluyor.
DAMAS'ın en dikkat çekici özelliklerinden biri, enkaz altında kalanların seslerini 30 kat artırabilmesi. Bu özellik, arama kurtarma ekiplerine büyük kolaylık sağlıyor ve enkaz altındaki kişilerin daha hızlı bulunmasına yardımcı oluyor. Ayrıca, cihaz enkaz altında kalanların sayısını ve yerini tespit edebiliyor, böylece kurtarma operasyonları daha verimli hale geliyor.
Sistem, özellikle akıllı binalar için tasarlanmış olup, deprem anında yangın merdivenlerini otomatik olarak açarak binada bulunanlara 5-10 saniye gibi hayati öneme sahip bir zaman kazandırıyor. Prof. Dr. Tuncay Dilci, cihazın kara kutu gibi enkaz altında bile işlevini sürdürebileceğini belirtiyor.
DAMAS, yapay zeka kamerası sayesinde enkaz altındaki kişilerin sıcaklık, hipotermi durumu, gaz kaçağı olup olmadığı gibi hayati bilgileri tespit edebiliyor. Bu bilgiler, deprem anında her apartmanın kendi kodu ve şifresi ile erişilebilen bir sistemde depolanıyor.
İki yıllık bir çalışmanın sonucu olan bu cihaz, artık seri üretime hazır durumda. Türkiye'de deprem güvenliğine yeni bir boyut kazandıran DAMAS, olası depremlerde hayat kurtarabilecek bir sistem olarak büyük bir umut vadediyor.