Doğal bir antibiyotik olan sarımsak, bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı doğal bir kalkan oluşturmaktadır. Damarları genişleten sarımsak kan akşını hızlandırarak yüksek tansiyonu dengelemektedir.
Prof Dr. Ahmet Maranki sarımsak yutmanın çok faydalı olduğunun altını çiziyor. Sarımsağın mikrop öldürücü etkisinden dolayı hastalıklara karşı koruyucu olduğunu dile getiren Maranki sarımsak için şunları kaydediyor: ''Sarımsak mikrop öldürücü özelliğiyle, vücudu çeşitli hastalıklara karşı korur. A, B, C gibi vitaminler, bol iyot ve kükürt gibi doğal antioksidan içerikleriyle bedeni temizler. Sarımsak sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı giderir. Kanı sulandırır, temizler, damar sertliğini giderir. Bağırsaklardaki zararlı bakterileri yok eder. Ateşi düşürür. Yüksek tansiyona iyi gelir. Kanserden korur. Ses kısıklığına şifadır. Sivilcelerinin üzerine sarımsak olduğu gibi sürülürse, yara izi bırakmadan sivilceleri yok eder.''
Bilim insanları gerçekleştirdikleri araştırmalarda sarımsağın nerdeyse tüm kardiyovasküler hastalıkları önlemesine yardımcı olabileceğine dair bulguları elde etmişlerdir. Her gün tüketilen 2 diş çiğ sarımsağın total kolesterol değerlerini yüzde 10’a kadar düşürebildiğine dair yapılmış araştırma sonuçları mevcuttur. Kandaki kolesterolü temizleyen sarımsak; HDL iyi kolestrolü artırıp, LDL kötü kolestrolü düşürmektedir. Yapılan bilimsel çalışmalardan bir diğer ise sarımsağın karaciğer yağlanmasını önlediği ve karaciğer yağlanmasının tedavisine yardımcı olduğudur.
Yüksek miktarda potasyum, çinko, fosfor, kükürt, selenyum, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, manganez, A, B ve C vitaminlerini içeren sarımsak vitamin ve mineral eksikliğini gidermektir.
Anti-inflamatuar yönü ile iltihaplanmaya geçit vermeyen sarımsak, eğer vücutta iltihap mevcut ise gidermektedir. Doğal antibiyotik özelliği sayesinde idrar yolu ve böbrek enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan sarımsak aynı zamanda antifungal yani mantar önleyici bir besin olduğu için mantar hastalığından kurtulmanıza fayda sağlar.
Damarların doğal yoldan açılmasına fayda sağlayan sarımsak, damar tıkanıklığını önler. Kan damarlarını genişleten sarımsak, böylece kanın aşırı pıhtılaşmasını önleyerek kan pıhtılarının oluşması ile ortaya çıkabilecek olan kalp krizi ve inme riskini azaltıyor.
Anti kanserojen bir besin olan sarımsağın; meme, yumurtalık, prostat, gırtlak, mide, kalın bağırsak, böbrek kanserlerine yakalanma riskini azalttığı bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmıştır. Çin’de gerçekleştirilen bazı epidemiyolojik araştırmalar düzenli olarak sarımsak tüketen kişilerin hiç tüketmeyenlere göre mide kanseri görülme riskinin yüzde 50 daha düşük olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Sarımsak nezle ve soğuk algınlığı için doğal bir ilaçtır! Bunlara ek olarak; ishal, pamukçuk ve uçuk gibi bakteriyel, viral ve mantar enfeksiyonların tedavisine de katkı sağlamaktadır.
Cilt için mucizevi bir besin olan sarımsak; anti aging özelliğiyle cildin yaşlanmasını geciktirmektedir. Yaralar için doğal bir pansuman olan bu mucizevi besin yaraların çok daha çabuk iyileşmesini sağlar. Açık yaraların üzerine direkt sarımsak sürerek enfeksiyonun yayılması durdurulabilmektedir.
Saç derisine sürüldüğü zaman saç derisini güçlendirmektedir. Aynı işlemi kaşlarınızda da uygulayabilirsiniz.
Her derde deva olan sarımsağı yutarak vücudunuzu hastalıklara karşı koruyabilirsiniz. 1 ila 2 diş sarımsağı bıçak ile küçük küçük kesin ardından da bir bardak suyla bu sarımsakları hap gibi yutun.
Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından yayımlanan bir rapora göre, aç karına sarımsak yutmak mide bulantısı, kusma ve mide ekşimesine yol açmaktadır. Eğer aspirin gibi kan düşürücü ilaçlar kullanıyor iseniz doktorunuza danışmadan sarımsak tüketmemelisiniz. Tansiyonu düşürücü bir etkisi olan sarımsağı tansiyon ilaçları ile birlikte tüketmeniz önerilmemektedir.