Şap hastalığı nedir, insana geçer mi? Şap hastalığı hangi illerde görüldü? Şap hastalığı belirtileri ve tedavisi

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Manisa’nın Sarıgöl ilçesindeki canlı hayvan pazarlarını ülke genelinde görülen şap hastalığı nedeniyle kapatması sonrası şap hastalığı hakkındaki araştırmalar yoğunlaştı. Peki Şap hastalığı nedir, insana geçer mi? Şap hastalığı hangi illerde görüldü? İşte Şap hastalığı belirtileri ve tedavisi...

09.03.2023-16:43 - (Son Güncelleme: 09.03.2023-16:43) Şap hastalığı nedir, insana geçer mi? Şap hastalığı hangi illerde görüldü? Şap hastalığı belirtileri ve tedavisi

Son zamanlarda Türkiye’nin pek çok yerinde görülen şap hastalığı sebebiyle Tarım ve Orman Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık Manisa’nın Sarıgöl ilçesindeki canlı hayvan pazarlarını ülke genelinde görülen şap hastalığı nedeniyle ikinci bir emre kadar faaliyetini askıya aldı. Bu durum şap hastalığı hakkındaki a araştırmaları artırdı. Peki Şap hastalığı nedir, insana geçer mi? Şap hastalığı hangi illerde görüldü?

Şap hastalığı nedir, insana geçer mi? 

Çift tırnaklı hayvanların akut seyirli, çok bulaşıcı ve zoonotik karaktere sahip viral bir enfeksiyon türüne şap hastalığı denir. Bulaşma seviyesi yüksek olan şap hastalığı hayvanların toplu olduğu yerlerde oldukça kolay bir şekilde yayılabilmektedir.

Şap Hastalığı

Dünyada ilk olarak 19.yy’da kendisini gösteren şap hastalığı, kendisini gösterdiği yerdeki süt verimini düşürdüğü gibi etçi sürülerdeki gelişimi de yavaşlatmaktadır. Şap hastalığının tedavisi olarak genellikle hastalığın görüldüğü hayvanların kesilmesi veya etkili aşılama programlarıdır. 

Şap hastalığı hayvanlar arasında kolay bulaşabilen bir hastalık olsa da insanlarda nadiren kendisini göstermiştir.

Şap hastalığı belirtileri

- Yüksek ateş

- Donuk ve cansız bakışlar

- Salyalı ve şapırtılı ağız

- Titreme

- Hassas ve ızdıraplı ayaklar

- Ağız, dil ve dudaklarda yaralar

- Ağır vakalarda tırnak düşmesi

- Süt veriminde azalma

- Diş etlerinde hassasiyet

- Buzağılarda ölüm

- Durgunluk

- Sürüden ayrı yatma isteği

- Kuzularda ölüm görülür

- Halsizlik

- Aniden oluşan topallık

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal