Şanlıurfa’da sel felaketi sebebiyle şu ana kadar 16 kişi hayatını kaybederken, 30 kişi ise yaralandı. Şehir genelinde su tahliyesi ve temizlik çalışmaları devam ederken, çamura batan 170 aracın çıkarıldığı kaydedildi. Sağanağın ardından taşan Karakoyun Deresi çevresindeki bölgelerde oluşan çamur tabakalarını temizleme ve su tahliye çalışmaları, asker ile korucuların desteğiyle yürütülüyor.
Selin izleri silinmeye çalışılıyor
Mynet’in haberine göre; Selin izlerinin silinmeye çalışıldığı Süleymaniye Mahallesi'nde yaşayanların ihtiyaçları ise tankerlerle yapılan takviye suyla giderilmeye çalışılıyor. Sel nedeniyle içme sularındaki kirlilik ve çamurlu oluşundan dolayı yapılan kesinti sonrası sabah saatlerinde kısmi olarak bazı bölgelere su verilmeye başlandı.
Selden yüzlerce aracın hasar gördüğü kentte, Şanlıurfa Müzesi yanındaki su basan otoparktan 170 araç da ekipler tarafından çıkarıldı. Araçları otoparktan çıkarılanlar, yetkililere teşekkür etti. Araçların ekiplerce hasar tespiti yapıldıktan sonra sahiplerine teslim edileceği kaydedildi.
Sosyal medyadan felaketi paylaşmıştı
Öte yandan Şanlıurfa-Bozova yolunda sel sularına kapılan ve en son gördüğü manzarayı cep telefonu kamerasıyla çekip sosyal medya hesabından paylaşan TIR şoförü Emin Ergün'ü, bölgede arama çalışmaları sürdürülüyor. Atatürk Barajı yakınındaki Yalıntaş Mahallesi'nde jandarma ve su altı dalgıç ekipleri, botlarla aramalarına devam ediyor. Aramalarda sel sularında savrulan TIR'ın parçalarına ulaşıldığı belirtildi.
Bölgede bu akşam beklenen sağanak için de halk, park halindeki araçlarını battaniye ve bezler ile örterek önlem almaya çalışırken, deprem nedeniyle çadırlarda kalanlar ise güvenli alanlara ve yakınlarının yanına yerleşti.
Acil uyarı alarmı bizi kurtardı
Şanlıurfa’da selin ardından yaşanan kesintinin ardından kente kısmi olarak su verilmesine başlandı. Şanlıurfa’nın içme suyu yönünde arıtma tesislerinde acil uyarı alarm verilmesiyle kapakları kapatarak önemli bir zayiatın önüne geçtiklerini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, “Eğer kapaklar kapatılmamış olsaydı, 12 bin ton çökelti olacaktı. Bu çökeltiyi temizlemek 3 ay sürebilirdi. Şebekelerimiz kısmen bozulacaktı ve uzun süre Şanlıurfa bu hasarlarla uğraşmış olacaktı. Arkadaşlarımızın burada çabuk hareket etmesi, aslında şehri ikinci bir felaketten önlemiş oldu" dedi.
Kentte sel felaketin ardından su arıtma tesisindeki pompaların çalışmaya başladığını belirten Beyazgül, "Pompalarımızın tamamının çalıştığını gördük. Saatte 12 milyon metreküp suyumuzu şehrimize vermeye başladık. Son durum şu, şehrinin arıtma tesisinden şebekelere su akışı sağlandı. Aşağı kotlara su gelmeye başladı, akşama doğru şehrin tamamına su verilecek şekilde planlama yapılmış durumda" diye konuştu.
Şebeke suyuna kanalizasyon suyunun karıştığı iddialarının asılsız olduğunu söyleyen Beyazgül, teknik olarak yaptıkları incelemelerde bu durumun gerçek dışı olduğunu tespit ettiklerini belirtti. Zeynel Abidin Beyazgül, kent genelinde insanların kullanım ve içme suyu ihtiyaçlarını karşılamak için hazır su dağıtımının devam edeceğini de vurguladı.
Kentte akşam saatlerinde yağış beklendiğini ve gerekli önlemleri aldıklarını da anlatan Beyazgül, "Meteoroloji metrekareye 50-75 kilo arası yağış düşme ihtimalini bize bildirdi. Ama biz en kötüye göre tavrımızı alacağız, bir felaket gördük çünkü. Vatandaşlarımızın da önlem olarak bodrum katlarda ve dere yakınlarında bulunmayarak önlem alması gerekiyor. Bir selin oluşturacağı felaketleri çok yakından gördük. Herkesin çok titizlikle hareket etmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.