Keme mantarı nedir? Keme mantarı neden pahalı? Keme mantarı nerede yetişiyor? Keme mantarı ne zaman çıkıyor?
Şanlıurfa’nın rağbet gören yemeklerinden olan Keme Kebabı yemek için vatandaşlar keme mantarı bulmak için mücadele etti. Tohumu olmayan ve kendiliğinden yetişen keme ilkbahar mevsiminde yağan bahar yağmurlarıyla meydana geliyor.
Memleketin kırsalında yaşayan vatandaşlar tarafından toplanan keme, iç pazarda kilosu 140 liradan satılıyor. Görüntüsü patatese benzeyen keme, bir süre suda bekletildikten sonra ustalar tarafından ince ince doğranıyor. İnce doğranan keme, zırhla çekilmiş etle harmanlanıyor. Şişlere saplanan keme, kömür ateşinde pişirildikten sonra Urfa isotu ve yeşil soğanla servis ediliyor. BU
KEBABI TERCİH ETMEMİN NEDENİ DOĞAL OLMASI
Keme Kebabı yiyen müşteriler ise ‘Biz Urfalılar olarak Mart ve Nisan aylarını dört gözle bekliyoruz. Bu aylar içinde keme yetişmekte. Keme doğal olarak kökü olmayan bir yiyecek. Yağmurlu havalarda, şimşeğin toprağa vurmasıyla yetişen bir bitkidir. Çok lezzetli buluyorum ve bu aylarda buraya gelerek burada kebap yiyorum. Bu lezzeti yemeyenleri buraya davet ediyorum. Bu kebabı tercih etmemin nedeni doğal olması, lezzetli olması ve ben kendi görüşümce bu kebabın tescillenmesini istiyorum’ dedi.
ÖNCEKİ SENE 80 OLAN KEME MANTARI BU SENE 200 TL
Geçen yıllarda kilosu 80 Türk Lirasına kadar çıkan keme, bu sene az olması nedeniyle kilosu 200 Türk Lirasına kadar alıcı buluyor. Keme mantarı bulmak isteyen vatandaşlar, her taşın altına ve otun arasına bakılıyor.
Patates yumrusuna benzeyen keme mantarının kırmızı et kadar besleyici olduğu, protein ve lif kaynağı olduğu belirtiliyor. Keme aramak için araziye çıkan vatandaşlar, bu yıl yağışların azlığı nedeniyle fazla keme bulamadıklarını belirtti.