Salep Neyden Yapılır? Salep Nerelerde Yetiştirilir?

Kış aylarının gelmesiyle salebe olan ilgi de arttı. Peki salep nasıl yetiştirilir, neyden yapılır? Salebin sağlığa bilinen faydaları nelerdir? Salebi nasıl tüketmek gerekir?

15.01.2021-17:08 - (Son Güncelleme: 15.01.2021-17:08) Salep Neyden Yapılır? Salep Nerelerde Yetiştirilir?

Osmanlı döneminde de sık tüketilen içecekler arasında yer alan, 'padişah içeceği' olarak bilinen ve kış aylarının vazgeçilmez içeceği salep, birçok kişi tarafından neyden yapıldığı merak edilen bir içecektir. Orkidegiller olarak bilinen familyaya ait olan salebin yapılışında kullanılan bitki ise evde kolayca yetiştirebilir. Salebin nasıl yetiştiği ve yapıldığı ile ilgili öğrendiğinizde şaşırtacak detaylar

SALEP NEYDEN YAPILIR?

Kış ayları denince akla gelen ilk içecekler arasında yer alan ve yaklaşık 3000 yıllık geçmişi olan salep, aslında hemen hemen her evde yetiştirilen orkide bitkisinden elde ediliyor. Dondurmanın da ana maddesi olduğu bilinen salep, Türkiye’de varlığını sürdüren ortalama 150 adet orkide türünün soğanlarından üretilebilmektedir. 

SALEP HANGİ İŞLEMLER SONUCU HAZIR HALE GELİR?

Orkideler soğanlarından ayrıştırıldıktan sonra kaynatma işlemine tabii tutularak kurumaya bırakılıyor. Kuruyan soğanlar çekilerek küçük parçalara ayrıştırılıyor ve değirmenlerde çekilerek bardaklara ya da dondurmalara konulmak üzere hazır hale geliyor. 

SALEBİN SAĞLIĞA FAYDALARI NELERDİR?

Osmanlı zamanında saray doktorlarının tıbbi reçetelerinde yer alan salebin mucizevi faydaları saymakla bitmiyor. Besleyici, doyurucu ve düşük kalorili bir içeriğe sahip olan salep tokluk hissi verdiği için diyet listelerinde de yer alıyor. Tatlı krizleri için iyi bir çözüm olarak öne çıkıyor. Tarçınla birlikte tüketildiğinde dolağ salep, enerji verir, göğsü yumuşatır, kalbi kuvvetlendirir. Vücut ısısını arttırmada da etkisi vardır.

İşte salebin bilinen başlıca faydaları:

Gribi atlatmaya yardımcıdır

Sindirimi kolaylaştırır

Basur şikayetlerini azaltır

Cinsel gücü ve isteği arttırır

Adet kanamalarını düzenler

Bedeni ve zihni kuvvetlendirir

Kabızlığı giderir ve ishali keser

Bağırsak tembelliğine karşı kullanılabilir

Sütle birlikte hazırlanması besleyici özelliğini artırır

Öksürük ve bronşitte faydalıdır

Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur

Müsilaj etkisiyle dokular üzerine yumuşatıcı etki yapar

Mideyi rahatlatır, hazmı kolaylaştırır

Vücudun yağ yakımını hızlandırır

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal