Sahurda Bu Besini Yerseniz Vücut Direncinizi Artırabilirsiniz

Ramazan ayı ile günlük öğün sayısı ikiye düştü. Bu süreçte vücut direncinin düşmemesi için probiyotik yönünden zengin gıdalarla beslenmek oldukça önemlidir.

11.05.2020-11:44 - (Son Güncelleme: 11.05.2020-13:37) Sahurda Bu Besini Yerseniz Vücut Direncinizi Artırabilirsiniz

Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çiftçioğlu, Ramazana ayı boyunca vücut dengesini bozmamak için mutlaka sahura kalkılması ve sağlıklı beslenilmesi gerektiğini söyledi.

FAZLA YEMEK REFLÜYE NEDEN OLUYOR

Sahurun kahvaltı, iftarın ise akşam yemeği gibi düşünülebileceğini belirten Çiftçioğlu, uzun süren aç ve susuz kaldıktan sonra iftar sofrasında aniden ve aşırı miktarda yemek yenilmesinin reflü, hazımsızlık ve kabızlık gibi birtakım problemlere yol açabileceğini dile getirdi.

HAFİF BESİNLERLE ORUCUNUZU AÇIN

Çiftçioğlu, bu sebeple ilk olarak çorba, salatalık, domates ve zeytin gibi hafif besinlerle oruç açılmasını ve suyun yavaş yavaş içilmesini önererek, "15-20 dakika sonra az yağlı bir et yemeği veya etli sebze yemeği, bol salata tüketilmesi daha yararlı olacaktır. Bu süreçte azar azar su tüketimine devam edilmelidir," dedi.

HAŞLAMA VE BUĞULAMA YÖNTEMİNİ TERCİH EDİN

Çiftçioğlu, ramazan ayında kavurma ve kızartma şeklindeki yemek pişirme yöntemleri yerine, fırın, haşlama ve buğulama gibi yöntemlerin uygulanmasını tavsiye ederek konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Vücudumuz bir yandan yeni beslenme düzenine alışırken, diğer yandan sindirim bozukluklarına neden olacak ağır ve yağlı yiyeceklerden uzak durmakta fayda var. Yine sindirimi kolaylaştırmak için porsiyonlar azar azar tüketilmeli ve yemek iyice çiğnenmelidir. Bu durum, ramazan bittikten sonra normal beslenme düzenine geçilecek ilk hafta için de geçerlidir."

SAHURDA BİR KASE YOĞURT TÜKETİN!

Ramazan ayında beslenme düzeni iki öğüne düştüğü için mutlaka sahura kalkılması gerektiğini ifade eden Çiftçioğlu, şu tavsiyelerde bulundu:

"Sahura kalkıldığında bir bardak süt, bir kase yoğurt gibi sindirim sistemini rahatlatacak besinler tüketilmelidir.

Yine kahvaltılık, zeytinyağlı ve etli sebze yemekleri gibi sindirim sistemini yormayacak besinler, gün boyunca tok kalmaya yardım edecek protein kaynağı yumurta ve unlu mamuller, pirinç yerine özellikle posa miktarı yüksek tam buğday, kepek, yulaf, bulgur gibi tahıllar veya tahıl ürünleri, yapraklı sebzeler ve roka, marul gibi besinler tercih edilmelidir

Ertesi gün vücudun susuz kalmasını engelleyecek şekilde su, su içilemiyorsa ıhlamur çayı gibi şekersiz bitkisel çaylar tüketilmelidir."

TARHANA BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ DESTEKLİYOR

Çiftçioğlu, Ramazan ayının salgın dönemine denk gelmesi nedeniyle tok tutacak ve vücut direncini arttıracak besinlerin tüketilmesi gerektiğinin çok önemli olduğunun altını çizerek, "Özellikle bağışıklık sistemimizi ayakta tutacak yoğurt, turşu, kefir, tarhana ve zeytin gibi probiyotik besinlerin, ayrıca posa ve oligosakkaritten zengin pırasa, yer elması, enginar, kereviz, kuşkonmaz, soğan, sarımsak, ıspanak, fasulye, mercimek, muz, üzüm, çilek, elma gibi prebiyotik içerikli gıdaları tercih etmekte yarar var," şeklinde konuştu.

ARA ÖĞÜNLERDE BOZA İÇEBİLİRSİNİZ

Coronavirüsle mücadele edilen bu dönemde vücudun direncini artıracak bir beslenme modeli izlenmesi gerektiğini öneren Çiftçioğlu, şunları kaydetti:

 "Sahurda, iftarda ve ara öğünlerde probiyotik gıdaların tüketimi ihmal edilmemelidir. Yemeklerde yoğurt, tarhana, zeytin ve turşu tercih edilebilir, ara öğünlerde kefir, boza ve fermente gıdalar abartıya kaçmadan tüketilebilir.

Günde 3 tam ceviz veya 15 badem ya da fındık tüketmek vitamin ihtiyacımız açısından da katkı yapacaktır. İftarla sahur arasında düzenli aralıklarla azar azar 2-2,5 litre su tüketmek çok önemlidir.

İftarda hamur işi tatlılardan kaçınılmalı, daha hafif, güllaç, sütlü tatlılar gibi tatlılar tercih edilmelidir. Birkaç dilim tam buğday, yulaflı veya kepekli ekmek tüketilebilir." 

YORUM YAZ..
Modal