Bir çok faydası ve lezzeti sebebiyle öncelikli olarak kış aylarında daha çok tüketilen tarçını alırken çok dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü gıda hilecileri tarafından yapılan piyasadaki sahte tarçınlar sağlığı olumsuz yönde tehdit ediyor. Peki sahte tarçın nasıl ayırt edilir?
Kış aylarının vazgeçilmez lezzeti 'tarçın', aromasıyla, kokusuyla tatlıların, ve içeceklerin tadına tat katmakta.
Kilo sorunlarına da yardımcı olan tarçın, kan şekerini düşürüyor, kilo vermeye katkı sağlıyor. Yüksek antioksidan özelliğiyle de enfeksiyonlara karşı koruyor.
Ancak piyasada üretilen ve satılan ucuz ve sahte tarçınlar sağlığı tehdit ediyor.
İÇİNDEKİ BU MADDE KANAMAYI ARTTIRIYOR
Gıda sahtekarları tarafından üretilen sahte tarçının içinde kumarin maddesi bulunuyor. Bu madde de kanama riskini artırıyor.
Fizyoterapist Dr. Buğra Buyrukçu, 'Çok ciddi bir kan sulanma meydana geliyor, çarptığımız yer kanamaya başlıyor. Daha kötüsü kafaya ufak darbe aldığımızda beyin kanamasına neden olabiliyor' şeklinde konuştu.
PEKİ GERÇEK TARÇINI NASIL ANLAYABİLİRİZ?
Sadece rengi ve kokusu tarçının iyisini ayırt etmeye yetmekle kalmıyor.
Toz tarçının içine batikon koyup karıştırıldığında mavi renge dönüşürse bunun çok zehirli tarçın olduğu söyleniyor.
Uzmanlar, kapalı ambalajda satılan ince kabuklu tarçınlar ile Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ruhsatlı firmaları tarafından üretilen tarçınların tercih edilmesini öneriyor.