E-Devlet nedir ne işe yarar? E- Devlet kredi kartı dolandırıcılığı nedir? E- Devlet dolandırıcılığından korunma yönetmeleri neler?
Geçtiğimiz dönemlerde resmi ve özel kuruluşlarının internet sitelerini birebir kopyalarını oluşturarak vatandaşları dolandırmaya çalışan siber suçlular bu kez de sahte e-Devlet sitesi ile vatandaşların bilgilerine ulaşmayı amaçlıyor.
E-DEVLET NEDİR?
Devlet tarafından verilen hizmetlerin elektronik ortamda sunulduğu E-Devlet uygulaması ile vatandaşlar kolay, kaliteli ve güvenli bir şekilde işlem yapabilmektedir. E- Devlet kapısı ile farklı kanallar aracılığıyla, farklı kurumlar tek bir noktadan birçok hizmet vermektedir. E- Devlet kapsından sorgulama hizmetleri, başvuru hizmetleri, bütünleşik hizmetler (birden fazla kurumun hizmetleri birleştirilerek oluşturulan hizmetler), belge üretme hizmetleri, ödeme hizmetleri, bilgilendirme hizmetleri, ödeme hizmetleri ve abonelik hizmetleri gerçekleşmektedir. E- Devlet çalışma izin belgesi ve e- Devlet seyahat izin belgesi gibi birçok önemli hizmetin e- Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilmesi nedeniyle e- Devlet'te güvenlik önem teşkil etmektedir.
KİMLİK DOĞRULAMA
E- Devlet hizmetinden güvenle faydalanmak için e-Devlet Kapısında, kimlik doğrulanması gerekmektedir. Kimlik doğrulama için belirtilen yöntemle:
-T.C Kimlik numarası ve e-Devlet Şifresi,
-e-İmza,
-Mobil imza,
-T.C. Kimlik Kartı
-Anlaşmalı Bankaların İnternet Şubesi Şifresi
İnternet güvenliği kuruluşu ESET’in güvenlik araştırmacısı Lukas Stefanko, Türkiye’de e-devlet kullanıcılarına yönelik bir 'oltama çabası' tespit ettiğini dile getirdi. ESET’in güvenlik araştırmacısı Stefanko, siber suçluların oluşturdukları sahte e-devlet internet siteleri ve uygulamaları ile vatandaşların bilgilerine ulaşmayı amaçladıklarını söyledi. Siber suçluların özellikle kredi kartı ve banka bilgilerine ulaşma çabası içinde. Salgın sürecinde birçok hizmetin e-devlet üzerinden yapılması ve yine bu dönemde vatandaşlara yapılacak olan yardımlara başvuruların e-devlet üzerinden yapılacağının açıklanması ile siber suçlular sahte siteler ve uygulamalar kurarak vatandaşları tuzaklarına düşürmeyi hedefliyor.
OLTALAMA SALDIRISI NEDİR?
Vatandaşlar ‘başvuran herkese ödeme yapılıyor’, ‘ilgili yardıma başvurular alınmaya başladı’ gibi yönlendirme içeren ifadelerin yer aldığı linklere tıklamamaya özen göstermelidir. İlgili linkler vatandaşları sahte e-devlet sitesine yönlendiriyor. Başvuru işlemlerinin tamamlanması için vatandaşlardan kişisel bilgiler talep ediliyor. Sonrasında sahte e- Devlet sitesinde işlem yapılamadığı belirtilerek kişinden cep telefonuna e-devlet uygulamasını indirmesi isteniyor, ama bu uygulama tamamen sahte bir uygulama, siber dolandırıcılar tarafından bilgileri çalabilmek için oluşturulan bu sahte uygulama vatandaşların kimlik numarası, ad soyad, kredi kartı bilgileri gibi son derece önemli bilgiler isteniyor. Siber suçlular elde ettikleri bilgilerle umdukları bilgilerle kişinin kredi kartından yararlanmak istiyor.
KORUNMA YÖNTEMLERİ
İnternet güvenliği kuruluşu ESET’in güvenlik araştırmacısı, bu tarz oltalamalara kurban olmamak için internet kullanıcılarına önemli uyarılarda bulundu:
-Bu dönemlerde kart aidatı iade, aidat iade gibi çeşitli konularda size gelen tekliflere karşı temkinli yaklaşın.
-İnternet üzerinden banka hesaplarınıza girmeniz gerektiğinde veya resmi kurumların internet sitesine gireceğiniz zaman adresi kesinlikle kontrol edin, gerekirse elinizle yazın. Girmek istediğiniz site arama motorlarında çıktığında da kontrol etmeden siteye girmeyin.
-e-kapim, portalgiris, e-kapim-online gibi tamamen yanıltıcı amaçla kurulmuş olan internet sitelerinden uzak durun.
-Güvenliğinden şüphe duyduğunuz formlara kesinlikle bankacılık bilgilerinizi girmeyin.
-Sadece bankanızın resmi uzantılarından indirdiğiniz bankacılık uygulamalarından hesaplarına giriş yapın. Bunun haricindeki uygulamaları kesinlikle telefonunuza indirmeyin.
-İndireceğiniz uygulamanın sizden istediği izinlere dikkat edin. Gereksiz izinler istiyorsa uygulamayı indirmeyin.
-Kullanmış olduğunuz cihazın güncel olup olmadığını kontrol edin. Güncel olmayan cihazlardan olabildiğince uzak durun.
-Lisanslı bir antivirüs yazılımı kullanın.
-Google Play gibi yalnızca resmi uygulama mağazalarına bağlı kalın. Kaynağı bilinmeyen uygulamaları cihazınıza indirmeyin.