Sahipsiz Sokak Hayvanları İçin Ormanda Doğal Yaşam Oluşturulacak

Trabzon’da Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nin bulunduğu ormanlığın hayvanlar için doğal yaşam alanı oluşturulacağı bildirildi.

29.12.2021-16:23 - (Son Güncelleme: 29.12.2021-17:46) Sahipsiz Sokak Hayvanları İçin Ormanda Doğal Yaşam Oluşturulacak

Trabzon’un Ortahisar ilçesine bağlı Çağlayan merkezinde 2019 yılında sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik tedavi ve barınma hizmetinin vermek amaçlı Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi kurulmuştu. Şimdilerde ise merkezin bulunduğu ormanlıkta hayvanlar için doğal yaşam alanları oluşturmak isteniyor. 

Hayvanlar için kurulan merkezde, birçok ilçeden getirilen sahipsiz hayvanlar veteriner hekimler tarafından tedavi edilirken sağlık sorunu olmayan hayvanlar ise kısırlaştırılıyor. Hayvanların sahiplendirmesi de yapılan merkez de, 450 hayvan kapasitesi bulunuyor. 


Trabzon Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Sebahattin Yazıcı, Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nin bulunduğu ormanlıkta sahipsiz sokak hayvanlarının daha rahat yaşam sürdürmeleri için birden fazla proje tasarladıklarını ifade etti. 

SOKAK HAYVANLARI İÇİN DOĞAL YAŞAM ALANI OLUŞTURULACAK

Veteriner hekimlerin gördüğü sahipsiz hayvanların bazılarının merkezde uzun süre kalması gerektiğini söyleyen  Trabzon Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Sebahattin Yazıcı, ‘Merkezde uzun süre kalanların hayatlarını kafeslerin arkasında geçirmemeleri için doğal yaşam alanı gibi bölümler projelendirildi. Bu proje kapsamında hayvanlar ormanlık bölgelere inecek ve hayatlarını orada daha rahat sürdürecek’ ifadelerini kullandı.  

Yazıcı, geliştirdikleri projelerde kaynaştırma merkezi olarak da bir alan kurmak istediklerine dikkat çekti. Bu sayede hayvan sahiplenmek isteyen kişilerin ya da okul gezisiyle gelen öğrencilerin hayvanlarla keyifli vakit geçirebileceğini aktardı. 


Konferans salonunda yaptığı konuşmada hayvan sahiplenmenin önemine vurgu yapan Trabzon Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Sebahattin Yazıcı, bu yıl içerisinde 2 bin 250 yetişkin, 3 bin 250 yavru köpek teslim aldıklarını ifade etti. Tedavilerini tamamlayan hayvanların 2 bin 500’ünün ise doğal ortamlarına bırakıldığını aktardı. 

SAHİPSİZ HAYVANLARIN TEDAVİLERİ YAPILIYOR

Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde 450 sahipsiz köpeğin sahiplendirildiğini ve 1068 kedinin kısırlaştırıldığını belirten Yazıcı, ‘Ayrıca Artvin Arhavi'de yaşanan sel felaketinden mağdur misafirlerimiz de halen bizimle birlikte. Mağdur olan ve il dışından gelen hayvanların da tedavilerini gerçekleştiriyoruz. Yaralı, bakıma muhtaç hayvanlarımız sürekli misafirlerimiz oluyor. Tedavileri tamamlandıktan sonra hayatlarına dışarıda devam edemeyecek durumdalarsa burada kalıyorlar. Ayrıca tehlikeli ırk dediğimiz hayvanlar da bulunuyor. Tarafımıza teslim edilen, bir şekilde mahkeme kararıyla alıkonulanların da burada kalmaları sağlanmakta’ dedi.

Sahipsiz sokak hayvanları konusunda ilk önce çocuklar olmak üzere halkın her kesiminin bilinçlendirmeye çalıştıklarına dikkat çeken Yazıcı, ‘İlçelerimizdeki ilkokul ve ortaokullara giderek sokak hayvanları konusunda bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Hayvanın terkedildikten sonra yaşayacağı mağduriyet anlatılıyor’ dedi. 

HİÇBİR CANLININ KARNE HEDİYESİ OLMAMASI GEREKTİĞİNİ ANLATIYORUZ

Son dönemlerde sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik üzücü olayların olduğunu belirten Yazıcı, ‘Gelenler belirli kurallar doğrultusunda burayı gezebiliyorlar. Sipariş üzerine 'Ben şu ırkı istiyorum.' denmesi o sıcaklığı geliştirmiyor. Bir anlık hevesle sahiplenilmemeli. Hiçbir canlının karne hediyesi olmaması gerektiğini de burada anlatıyoruz. Tüm canlılar, onlara sahip kişilerin tavır ve davranışlarını da sergilerler. Maksadını kötü olarak şekillendiren insanların elinde bu canlılar tehlike arz eder hale gelebiliyorlar. Mümkünse tehlike arz eden hayvanların kayıt altına alınması ve kontrolünün sağlanması gerekiyor’ dedi.

YORUM YAZ..
Modal