Sağlıklı uku nedir? Sağlıklı uymak ve stressiz bir yaşam için öneriler

Stres, uykunun baş düşmanıdır ve insanın uyuması gereken zamanda uyumasına engel oluyor. Vücut da ihtiyacı olan süre dinlenmeyince insanlar güne yorgun ve halsiz başlar. Peki sağlıklı uyku nedir? İşte detaylar...

22.03.2022-12:05 - (Son Güncelleme: 22.03.2022-12:05) Sağlıklı uku nedir? Sağlıklı uymak ve stressiz bir yaşam için öneriler

Uyku, insan vücudu ve metabolizmasının en rahat ve sağlıklı bir biçimde dinlendiği bir biyolojik haldir. Ancak stres, uykunun baş düşmanıdır ve insanın uyuması gereken zamanda uyumasına engel oluyor. Vücut da ihtiyacı olan süre dinlenmeyince insanlar güne yorgun ve halsiz başlar. Bu durum psikolojilerine, iş ve sosyal hayatlarına yansır.

Bu konu ile ilgili şu soruya cevap arayalım:

“Pandemi sırasında kendimi o kadar stresli hissediyorum ki uyuyamıyorum. Uyumamanın da stresi yönetmeyi zorlaştırdığının farkındayım. Özellikle bir konuda stresli değilim. Sadece her şey için stresliyim. Gün içinde yorgunum. Ve pek bir şey yapamayacağımı hissediyorum. Ne yapabilirim?”

Uyuyamıyorsanız ne yapmanız lazım?

Öncelikle hekiminize bir an önce danışmanız gerekiyor.

Tarif ettiğiniz şey, özellikle pandemi sırasında yaygın bir sorun. Stres uyku güçlüklerine, uyku güçlükleri ise daha fazla strese yol açar. Kırılması zor bir döngü. Ve önce hangi sorunu çözmeniz gerektiğini merak edebilirsiniz. Neyse ki, aynı anda her ikisi üzerinde de çalışabilirsiniz.

Yine de ilk şeyler önce. Uyku yeteneğinizi etkileyebilecek altta yatan herhangi bir sağlık sorununuz olup olmadığını öğrenmek için doktorunuzla konuşun. Doktorunuz, tıbbi bir sorunun suçlanmadığından emin olmak için bir uyku çalışması veya bazı testleri sizden isteyecektir. Ve bu tahlillere göre size bir öneride bulunacaktır.

Sağlıklı uyku nedir?

İyi uyku hijyeni nedir?

İyi bir gece uykusuna engel olabilecek sağlıksız alışkanlıklara bir göz atmak önemlidir. Bazen küçük değişiklikler (hatta tek bir değişiklik), daha iyi uyumanıza yardımcı olmak için uzun bir yol kat edebilir. İşte yardımcı olabilecek bazı şeyler:

Telefonunuz odanızdayken uyumayın. Telefonunuzu çalar saatiniz olarak kullanmak veya uyuyamadığınızda sosyal medyada gezinmek ne kadar cazip gelse de, telefonunuzu yakınınızda tutmak uykunuzu etkileyebilir.

Yatmadan önce ekran başında geçirilen zamanı ortadan kaldırın. Yatakta TV izlemek veya dizüstü bilgisayarınızda makaleler okumak sizi uyanık tutuyor olabilir. Ekranlardan yayılan ışık, beyninizin melatonin üretimini engelleyebilir ve uyku programınızı alt üst edebilir.

Yataktan çalışmayın. İster rapor yazıyor ister fatura ödüyor olun, yataktan çalışmak beyninizin yatak odanızı stresli aktivitelerle ilişkilendirmesine neden olabilir.

Günün geç saatlerinde kafein tüketmeyin. Yorgun olduğunuzda, gün boyunca uyanık kalmak için kafeine yönelebilirsiniz. Ancak bu, geceleri uyumayı zorlaştırabilir.

İzin günlerinde uyumana izin verme. Mümkün olduğunda geç uyumak, uykuyu yakalamanın iyi bir yolu gibi görünebilir. Ancak uzun vadede vücudunuzun uyku/uyanma saatlerini atladığı için daha fazla uyku sorununa neden olur. Tutarlı bir uyku programı oluşturmaya çalışın ve buna bağlı kalın. Hatta boş günlerinizde bile bu disipline sıkı sıkıya uyun.

Gün boyunca ışıkta kalmaya çalışın. Öğle yemeği vakti dışarıda yürüyüşe çıkın ya da bir pencerenin yanında oturun, gün boyunca doğal ışığa maruz kalmak beyniniz için iyi olabilir. Ve daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir.

Öz bakım uygulamak ne demek?

Uyku sorunlarınızla doğrudan ilgilenirken, stresinizi elinizden gelen en iyi şekilde yönetmeye çalışın. Bol miktarda egzersiz yapmak ve sağlıklı bir diyet yemeği yemek, başlamak için iki iyi noktadır.

Pandemi sırasında stres seviyenizin arttığını söylediğiniz ve neden olduğundan emin olmadığınız için medya tüketiminizi sınırlamak isteyebilirsiniz.

Ölüm olayları ilgili haberleri izlemek ve ekonomik bir çöküşü öngören makaleleri okumak sizi daha yüksek bir alarm durumunda tutacaktır. Bu, zihinsel sağlığınızı ve uyku yeteneğinizi ciddi şekilde etkiliyor olabilir.

Haberlerinizi günde bir kez belirli bir saatte almayı düşünün; öneğin sabah ilk iş veya akşam bir kez.

Ve sosyal medyada düşüncesizce gezinme eğiliminin farkında olun. Sosyal medya hesaplarınızı kontrol etmenin de sıkıntınızı artırdığını görebilirsiniz.

Sağlıklı stres giderme stratejileri nelerdir?

Sağlıklı stres atmak için gününüze biraz zaman ayırın. Sizin için en iyi olanı görmek için farklı stratejilerle denemeler yapın. Yoga, meditasyon, veya inançlıysanız inancınızın gereği olan ibadetleri ve duaları yapın. Günlük kaydı ve derin nefes alma, daha sakin hissetmenize yardımcı olabilecek gevşeme aktivitelerine sadece birkaç önektir.

Stresten kurtulmanıza da yardımcı olabilecek birçok uygulama var olduğunu bilin yeter ki.

Beyninizi ve vücudunuzu sakinleştirmeye odaklanmak için her gün kendinize zaman ayırın. Bu, özellikle kendinizi bunalmış hissettiğinizde önemlidir.

Profesyonel Yardım İsteyin

Davranışçı Terapi Nedir?

Uykunuzu iyileştirme veya stresinizi azaltma çabalarınız yardımcı olmazsa, lisanslı bir ruh sağlığı uzmanıyla görüşün.

Biriyle konuşmanın kendinizi daha iyi hissetmenize nasıl yardımcı olacağını merak ediyor olabilirsiniz, ancak bilişsel davranışçı terapinin insanların daha iyi uyumasına ve streslerini daha etkili bir şekilde yönetmesine yardımcı olmanın etkili bir yolu olduğu bulundu.

Bir terapisti yüz yüze görmek istemiyorsanız, çevrimiçi terapiyi düşünebilirsiniz. Çevrimiçi terapi hizmetleri, evinizin rahatlığında bir terapistle mesajlaşma, telefon veya video yoluyla iletişim kurmanıza olanak tanır. 

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal