Beyin, sindirim sistemi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Beynin bağırsaklara sinyaller iletmesi gibi, bağırsaklar da beyne sinyaller aktarır. Bu sebeple, bir kişinin midesinde ya da bağırsağında yaşadığı sorun; kaygı, stres veya depresyon neticesinde yaşanıyor olabilir.
Çünkü beyin ve sindirim sistemi birbiriyle çok yakından etkileşim halindedir. Bu nedenle sağlıklı bağırsaklara sahip olmak aynı zamanda sağlıklı bir beyine de sahip olmak demektir.
Peki sağlıklı bağırsaklar için neler yapmalı, nelere dikkat etmeliyiz?
Prebiyotik Besin Kaynakları
Prebiyotikler, bağırsak mikroflorasını destekleyici türdeki besinlerdir. Bu sebepten dolayı bu gıdaları çok sık tüketmeliyiz. Enginar, pırasa, kuşkonmaz, soğan, sarımsak, yer elması, balkabağı, tatlı patates, muz, baklagiller prebiyotik açısından çok zengin olan besinlerdir.
Fermente Edilmiş Gıdalar
Fermente gıdalar probiyotik özelliği gösteren besinlerdir. Probiyotikler, sağlıklı bakterilerin bir kısmını meydana getirir. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi sağlar, ishal ve kabızlık gibi sindirim problemlerini giderir.
Ev yapımı yoğurt, kefir, doğal nar ekşisi, lahana turşusu gibi fermente edilmiş gıdalar, sağlıklı bakteriler içerir ve bağırsaktaki zararlı bakterileri azaltır.
Çeşitli Gıdalardan Beslenin
Geniş bir besin yelpazesi, sağlığımızın ve bağırsak mikrobiyotamız olumlu yönde etkiler. Özellikle yüksek miktarda lif içeren besinler, bağırsaklarımızdaki yararlı bakterilerin artmasını sağlar.
İşlenmiş Gıdalardan Uzak Durun
Bağırsağımızın mikroflorası yararlı bakteriler ve diğer organizmalardan meydana gelir. Bağırsaklarımız kendi içerisinde yararlı-zararlı organizma dengesini düzenleyebildiğinde, düzgün bir şekilde çalışabilir.
Paketli gıdalar olarak belirtebileceğimiz hazır ve işlenmiş gıdalar içeriklerindeki koruyucu ve katkı maddeleri yüzünden bağırsağımızın mikroflorasını olumsuz etkiler.
Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.