Birçok kadın için oldukça sancılı geçen adet döneminde, sağlıklı bir döngünün 4 işareti sağlığınız önemli. Sizin için hazırladığımız, sağlıklı adet döngüsünün 4 işareti sizde yoksa bir jinekoloğa görünme zamanınız gelmiş olabilir.
Adet görmek, kadınlarda doğurganlığın devamını sağlayan, normal döngüler halinde menopoz döneminde kadar devam eder. Bu dönemde gerçekleşen bazı değişiklikler, hormonel sorunlara hatta psikolojik etkiler, adet döngüsünü etkileyebilir, yumurtalama döngüsünü sorunlu hala getirebilir.
Bu gibi durumlarda da sancılı adet görme, kronik adet öncesi sendromu, aşırı ve düzensiz kanama gibi günlük hayat kalitenizi oldukça etkileyebilecek sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
1. 25-35 günde bir adet görmek
Adet döngüsünün sağlıklı olarak görülme süresi 28 gün olarak belirtilir. Ancak 25 ila 35 gün kadar süren bir adet döngüsü de sağlıklı döngü olarak kabul edilir.
Eğer adet döngünüz 25 günden az sürüyorsa, Luteal Faz Defekti olarak bilinen durumu yaşıyor olabilirsiniz. Östrojen hormonunun fazla miktarda salgılanarak progesteron hormonunu baskılaması sonucu ortaya çıkan bu semptomda, döngüler oldukça kısa sürer ve bazı fiziksel belirtiler de duruma eşlik edebilir. Döngünüzün 35 günden fazla sürmesi ise, yumurtlama sorunlarının varlığını belirti ediyor olabilir. İki durumda da, bir uzmana danışmanızı öneriyoruz.
2- Servikal Sıvıların Döngü Boyunca Değişmesi
Sağlıklı adet döneminin en önemli belirtisi servikal sıvılar, ay boyunca değişkenlik gösterir. Östrojen hormonunun daha az salgılandığı adet öncesi ve sonrasındaki günlerde, vajinal kuruluk gözlemlenmesi doğal bir durumdur. Ancak yumurtlama evresine geldiğinizde, (adet kanaması başladıktan yaklaşık 14 gün sonra) vajinal sıvılarda artış gözlenir. Beyaz ve yoğun olarak görülebilen bu akıntılar oldukça doğaldır. Ancak doğal olmayan ve uzunca süren bir akıntı görürseniz, ya da regli boyunca kuruluk hissederseniz doktorunuza başvurun.
3- Kırmızı Kan Sağlık Belirtisi
Kırmızı ve tortusuz adet dönemi oldukça sağlıklı bir surumdur. Kanamadan önce ve sonra lekelenme ya da kanma günlerde tortulu bir durumla karşılaşmanız bir sağlık sorunun habercisi olabilir. Karın bölgesine sıcak uygulamak, kan akışını düzenlemeye yardımcı olacağı için bu gibi durumlarda yararlı olabilir. Ancak her adet döneminizde ‘kötü’ kanla karşılaşıyorsanız, bir uzmana görünmelisiniz.
4- Adet Öncesi Huzur
PSM, olarak bilinen adet öncesi sendromdur ve normal bir durum değildir. Kanama dönemi yaklaşırken beliren huzursuzluk, kaygı, uykusuzluk ya da aşırı uyuma, halsizlik gibi belirtiler adet öncesi sendromu belirtileri arasındadır.
Adet öncesi sendromu östrojen, progesteron, kortizol ve testosteron hormonlarındaki dengesizliklere bağlı yaşanıyor olabilir. Her adet dönemi kendinizde bu semptomları görüyorsanız, yolunda gitmeyen bir şeyler olabilir.
Bu dönemde sağlıklı beslenmek oldukça önemli. Kan şekerini dengede tutmak, protein ağırlıklı beslenmek ve egzersiz yapmak adet döneminde bu sendromlardan kurtulmanıza yardımcı olabilir.