Belki de Farkında Bile Değilsiniz! Travmalarınızdan Kurtulabilirsiniz

Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de psikoloji biliminin önemi her geçen gün daha fazla anlaşılıyor. Bununla beraber psikolojik sorunlar yaşayan kişilerin sayısında da bir artış söz konusu…

28.02.2018-12:50 - (Son Güncelleme: 28.02.2018-13:34) Belki de Farkında Bile Değilsiniz! Travmalarınızdan Kurtulabilirsiniz

Psikolojik sorunların oluşumunun temelinde yatan travma gerçeği konusunda uyarılarda bulunan Klinik Psikoloji alanında çalışmalar yapan Sezer Zeren, birçoğumuzun bu travmaların farkında bile olmadığını hatırlatıyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen ve 2009-2016 yıllarının kıyaslandığı araştırmaya göre, Türkiye'de psikolojik rahatsızlıklar nedeniyle doktora başvuranların sayısı 3 milyondan 15 milyon seviyelerine ulaşmış durumda. Sadece 7 yılda yaşanan 5 katlık artış günümüz koşullarında psikolojik sağlığımızı korumanın ne kadar önemli ve bir o kadar da zor olduğunu gözler önüne seriyor.

Psikolojik sağlığın vücut sağlığımızın çok önemli bir parçası olduğunu savunan uzmanlar, her ikisinin ayrılmaz bir bütün olduğunu ispatlayan birçok araştırma olduğuna vurgu yapıyor. Peki psikolojik olarak sağlığımızı korumanın temel sırları neler? Yıllardır psikoloji bilimi üzerine çalışmalar yapan ve tecrübelerini kurduğu Kalpterapi Yaşam Okulu'nda öğrencilerine aktaran Klinik Psikoloji Yüksek Lisans derecesine sahip Sezer Zeren, zihnen arınmanın ve iç dünyamızdaki yüklerden yani travmalardan kurtulabilmenin önemine değiniyor.

2014 yılında kaleme aldığı ‘Yaşam Sanatı’ adlı kitabında da akademik çalışmalarına yer veren Zeren, "İç dünyamızdaki karmaşa ve farkında bile olmadan yaşamış olabileceğimiz travmalar, varlığımızın katmanları arasındaki iletişimi baltalıyor. Bu sebeple her şeyden önce bu karmaşa ve travmaların etkilerden arınmak gerekiyor" diyerek arınmanın önemine vurgu yapıyor.

Travmalar ve bu travmaların sebep olduğu psikolojik sorunların beden sağlığımızı etkileyebileceğini ifade eden Zeren, yaşamlarında travma geçmişi bulunan kişilerin, farkında olmadan aynı travmayı her an yaşamaya devam ettiklerini belirtiyor. Travmaların ne kadar etkili olduğunu Tıp dünyasında önemli bilim insanlarından Dr. Geerd Hamer'in bir çalışması ile açıklayan Zeren sözlerine şöyle devam etti:

"10.000 den fazla kanser hastası üzerinde testler yapan Dr. Hamer, tüm vakalarda sadece bir tane ortak tetikleyici etken tespit etmiştir: Duygusal Travma... Kanser ve duygusal travma arasında ilişkiyi araştıran Dr. Hamer, duygusal travmaların kaldırılması durumunda kanser tedavisinde başarı olasılığının arttığını gözlemlemiştir. Çünkü travmalar, zihninize yerleşen ve daima kendini besleyen bir virüse benzer. Travma geçiren kişilerde hayata karşı algılarında bozulma veya strese karşı tahammülsüzlük baş gösterir."

TRAVMALARA KARŞI KALPTERAPİ SİSTEMİ

‘Kalpterapi Yaşam Okulu’nda öğrencilerinin psikolojik durumlarının, bilinç seviyelerinin, kişilik yapılarının zaafları ve gelişme yöntemlerinin tespiti üzerinde çalışmalar yapan Zeren, kişinin oluşan zihin haritasına göre, kalpterapi dönüşüm sistemini uyguluyor.

"Kalpterapi Sistematiği"nin travmalar üzerinde etkinliğinin yanı sıra, kişinin kendi mevcut potansiyeline ulaşmasının önündeki diğer engelleri kaldırabileceğini ifade eden Zeren, kendi uyguladığı sistematik sayesinde kişinin kendisini sabote eden yanlış inançların ve tüm hayatını etkileyen çarpık algılamaların da ortadan kaldırılması anlamında bir rehber olduğunu sözlerine ekledi.

Hakikatim psikolojik testler ve kişilik testleri ile ayrıca kişisel tekamül yolculuğuna çıkarmak için çalışmalar yapan Zeren, Kalpterapi ile kişilerin zihinsel ve psikolojik olarak güçlü bir kişi olarak yaşamını sürdürüp, daha yüksek bilinçlilik ve farkındalıklara sahip olabileceğini savundu.

 

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı doğru kaydırın.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal