Sağlık Sektörüne Yerli ve Milli Teknoloji Hamlesi Geliyor

Türkiye’nin savunma sanayi alanıdaki başarıları bu sektördeki kurumlarının gücünden ileri geliyor. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir yaptığı açıklamada yerli solunum cihazının devreye girdiğini anımsatarak yakın bir zamanda mobil dijital röntgen cihazı yakın zamanda devreye gireceği müjdesini verdi.

28.04.2020-18:01 - (Son Güncelleme: 28.04.2020-17:53) Sağlık Sektörüne Yerli ve Milli Teknoloji Hamlesi Geliyor

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, TRT Haber'de soruları yanıtladı. SSB Başkanı Demir, savunma sanayisinde başarılı örneklerini sergiledikleri milli teknoloji hamlesini sağlık alanında da gerçekleştireceklerini kaydetti.

Sağlık alanında yapılacak ürünlerde, diğer alanlarda elde ettikleri kazanımların uygulanabileceğine vurgu yapan Demir, "Sağlık alanında ihtiyaç duyulabilecek birçok alanda zaten Ar-Ge çalışmalarımızı başlatmıştık. Kovid-19 sonrasında hızlıca tekrar gözden geçirdik. Hasta bakımı, muayene ve uzaktan tedavi; dezenfektan ve antiviral uygulamalar, veri analitiği ve modelleme, hastalık tanı ve takip olmak üzere 4 ana başlık altında 22 alt başlık belirledik. Bunlar üzerinde yoğunlaşacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Bilindiği gibi söz konusu alanda Sağlık Bakanlığı’nın işbirliği ile Arçelik, Aselsan, Baykar ve Biosys firmaları yerli yoğun bakım solunum cihazını üretmişti. Söz konusu ürün konusunda Demir, "Şimdi mobil dijital röntgen cihazı yakın zamanda devreye girecek. Yerli MR cihazı, milli kalp-akciğer pompası, otomatik CPR cihazı çalışmaları devam ediyor. Milli teknoloji hamlesi çerçevesinde ortaya çıkacak milli ve yerli ürünler inşallah çok hızlı bir şekilde devreye alınacaklar." ifadelerini kullandı.

Kimyasal, biyolojik ve radyoaktif tehlikelere karşı önlem anlamında yapılan çalışmalar çerçevesinde BIOSENS sisteminin devreye alındığını anımsatan Demir, salgınla mücadele kapsamında da sistemin testlerinin bitmesinin ardından bu virüs testlerininde tanılarda kullanılmasını beklediklerinin bilgisini verdi.

Demir ayrıca gelecek projeler arasında bulunan, yerli siber güvenlik ihtiyaçlarını için Siber Güvenlik Kümelenmesini kurduklarını ve 148 firmanın üye olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Girişimcilerimizi desteklemek için yapılan yarışmalar düzenliyoruz. Siber güvenlik uzmanlarımızı yetiştiriyor, eğitimler veriyoruz. Şu süreçte siber güvenlik eğitimleri online olarak ücretsiz veriliyor.

Güvenli telekonferans yapabilme veya uzaktan görüntülü iletişim sağlamayla ilgili 8 firmamız yerli ürünlerini hazırlayıp piyasaya sürdü. Yabancı ürünlerle ilgili bazı güvenlik endişelerimiz sürekli olmakta, bu yerli ürünlerin her türlü güvenlik tedbirlerini alıp kaynak kodlarına kendimiz hakim olacağımız için emniyetli şekilde kullanabiliriz.

Bütün halkımıza bu tür ürünleri kullanırken yerli ürünlerin farkında olmalarını ve bunları kullanmalarını tavsiye ediyoruz."

YORUM YAZ..
Modal