Kırık vakaları uzmanların sık sık karşılaştığı durumlardan biri. Kırık vakalarının büyük bir kısmı ise genelde ayak bölgesinde meydana gelmekte. Ani yaşanan düşüşler, sert darbeler vs. gibi durumlar kırılmalara neden olmakta. Peki tarak kemiği kırığı ne zaman iyileşir? Ayak tarak kemiği kırığı tedavisi kaç hafta sürer? Tarak kemiği kırığı iyileşme belirtileri nelerdir? Merak edilen tüm soruları sizler için araştırdık. İşte cevapları…
Tarak kemik kırığı olmasından şüphelendiğiniz bir durum oluşursa veya anlamlandıramadığınız bir ağrı meydana gelirse derhal uzman bir doktora görünün. Ayağınızda tarak kemiklerini ilgilendiren bir kırık varsa doktorunuz çekilecek röntgen filminde bunu rahatlıkla görecektir. Nadiren de olsa CT veya MR tarama da talep edilebilir. Teşhis aşamasında; tedaviye başlanmadan önce belirlenmesi gerekenler;
-Ayak tabanından parmaklara uzanan 5 kemikten hangisinin kırıldığı
-Kırılmanın kemiğin hangi bölgesinde gerçekleştiği
-Kırılmanın şiddetinin
-Kırılmanın çevresine verdiği zararın
Bu tarz kemik kırıkları çok şiddetli ağrılar yaşanasına neden olur. Hasta; yürümeye çalıştığında hatta ayakta durduğunda da ağrı şiddetlenmektedir. Bu nedenle hastalık teşhis edildikten sonra ilk yapılması gereken şey güçlü kemik ağrılarının giderilmesin önüne geçmeye yönelik olacaktır. Etkilenen bölgedeki ağrının hafifletilmesi için parasetamol etken madde içeren anti-inflamatuar ilaçlar reçete edilir.
Tarak kemiği kırıklarının tedavi sürecinde dinlenme ve fizik tedavi egzersizleri önemli yer tutar. Kırığın büyüklüğüne ve etrafındaki dokuya verdiği deforme boyutuna bağlı olarak ilaç veya herhangi bir cerrahi müdahaleye gerek kalmadan sadece dinlenerek ve tavsiye edilen egzersizleri uygulayarak da iyileşmek mümkün olabilir. Ayak tarak kemik kırıklarının tedavi sürecinde çok gerekli değilse ayaklarınızın üzerine basmamalısınız. Yapmanız gereken bir iş veya gitmeniz gereken bir yer varsa tekerlekli sandalye aracılığıyla veya koltuk değneklerinden yardım alarak gitmelisiniz.
Basit, deplase olmayan (kaynamış ) tiplerinde bile 6-8 haftalık bir iyileşme dönemi süreci vardır. Deplase kaynama güçlüğü olan bölge kırıklarında cerrahi yöntem ile tedavi yapılır. Ameliyat sonrasında ilk 4 hafta üstüne yük vermeden ikinci 4. hafta üstüne yük vererek yapılan fizik tedavilerle 8 haftalık bir iyileşme sürecinden geçilecektir. Diğer tarak kemiği kırıklarında ise kırık iyileşme süresi genellikle 6 haftadır. Ayağınızdaki kırık basit bir kırık, yani fissür hattı çatlaklarında daha kısa sürede iyileşme görülür. En önemli konu kırık ile birlikte yumuşak dokulardaki yaralanmanın şiddetidir. Doktor kırığı röntgen ile görüntüledikten sonra uygun tedaviyi belirler. Bazı durumlarda alçıya alınır. Burada önemli olan ayağın üzerine tam yük vermemektir. Bu nedenle koltuk değneği ile tedaviye devam edilir. Sonrasında duruma göre ayak bileği ezersizleri için bir fizik tedavi uzmanına görünmek de yarar vardır.
Tarak kemik kırığının iyileşme sürecinin ilk aşamasına reaktif evre denilmektedir. Bu süreçte kırığı tamir eden hücrelerin bölgede yoğunlaşması nedeni ile morluklar meydana gelebilir. Aynı zamanda bu oluşan morluk iyileşme sürecinin de bir belirtisidir. Ayrıca hücreler arasında iletişimi sağlayan sinyal molekülleri de salınmaya başlar. Ayrıca kemik üreten ve kıkırdak üreten hücreler ortaya çıkar.
Sonraki haftalarda kemik dokusu üretilir ve bölgedeki kemik atıkları da temizlenir. Daha sonra kemik kırığında onarım aşamasına geçilir. Bu aşamada protein ve kalsiyum desteği ile kemik kırığı sertleşmeye başlar. Sert kallus dokusu oluşur ve kemik iyileşmeye başlar. Sonraki süreçte ise yeniden geliştirme evresinde kemik eski haline dönmesi için iyileşme süreci başlamış olur.