Sedef hastalığı günümüzde, steroid ilaçları ile ışık terapisi ile ve ağızdan alınan ilaçlar gibi farklı metodlarla tedavi edilebilmektedir. Uygulanan bu tedavi yöntemleri ile bağışıklık sisteminin daha fazla agresif olmasını engeller ve ciltteki kötü görünümü temizler. Cilde uygulanan bal ile doğal bir tedavi tercih edilebilir. Balın doğan iyileştirici özelliği de vardır.
Bal bakterilere karşı güçlü bir reaksiyon göstererek yaraların iyileşmesine yardımcı olacaktır. Ciltte oluşan lezyonlar veya sedefle ilgili püstül benzeri yaralara uygulanan yöntem bal tedavisi, yaranın eksüda adını verdiğimiz sıvılar ile karışarak hidrojen peroksit oluşturulmaktadır. Oluşan bu kimyasal reaksiyon ile bakterilerin büyümesi engellenirse hızlı bir iyileşme sağlanır.
Sedef hastalığı çeşitlilik göstererek birden fazla türde görünebilir, bunlardan en çok karşımıza çıkan 'Plak Psoriyazis ' dediğimiz çeşididir. Sedef hastalığının tüm türlerinde her zaman görünen şey cildin kızarıklığı ve lezyonların meydana gelmesidir. Plak Psoriyazisi yaşayan kişide cilt kalınlaşması görünür ve bu alanda su kabarcıkları meydana gelir. Oluşan lezyonlar soyulmaya ve dökülen pul şeklinde kendini gösterirler. Ciltte ağrılar ve kaşıntı başlayabilir, su kabarcığı oluşan bölgelerden sıvı sızması olabilir. Bu durumda bal uygulamak cildin enflamasyonunu azaltmasına yardımcı olur. Sedef hastalığı tedavisinde bal yöntemi uygulama ile sedef oluşumunun azaldığı görünmüştür. Hali hazırda FDA tarafından onaylanmış ve bal ihtiva eden bir sedef tedavi yöntemi olmasa da sağlık uzmanları yapılan bu tarifle cildin belirtilerini azaltabilmektedirler. Sedef hastalığı için soğuk sıkım ile elde edilmiş zeytinyağı, balmumu ve çiğ bal, bu tarif ile hazırlanarak losyon benzeri bir kıvama gelene kadar karıştırılarak elde edilmektedir.
SEDEF HASTALIĞI İÇİN DİĞER TEDAVİ YÖNTEMLERİ
- Sedef hastalığı ile ilgili bal ile hazırlanan tropikal tedavi yöntemleri üzerine bilimsel araştırmalar yapılmıştır.
- Sedef hastalarına zeytinyağı balmumu ve baldan oluşan bir merhem hazırlanarak vücutlarının yarısına uygulamaları istenmiştir. Vücudun kalan diğer yarısında ise çoğunluğu parafinden elde edilmiş maddesi kullanılmıştır.
- Sedef hastalarının yüzde altmışından çoğunda pul dökme, kaşıntı, cildin kızarması, cildin kalınlaşması ve lezyonların su sızdırması şeklinde problemlerin önemli ölçüde iyileştiği gözlemlenmiştir.
- Bazı hastalar da mevcut cilt problemleri için Steroid ilaçları kullanırken, bal ile hazırlanmış tedavi yöntemini uygulayınca bu hastaların yarısına yakını Steroid kullanımını azaltmıştır.
- Sedef hastalığı için bal ile hazırlana alternatif tedavi yöntemleri bazı kişiler için uygun bir yöntem olabildiği gibi tüm medikal tedavi yöntemleri gibi göstermiş olduğu etkileri her hastada farklılık gösterecektir.
- Mevcut ilaçlarınızla kötü sonuçlar almayacağınızdan emin olmak adına bu yöntemi kullanmadan önce doktorunuza danışmanız daha faydalı olacaktır.
- Sedef hastalığının farklı birçok çeşidi vardır. Bu yüzden belirtileri de hastalığın türüne göre değişiklik göstermektedir. Bununla beraber en yaygın belirtisi plak türü hastalıklarda, vücutta görülen kırmızı lekeler ve gümüş renkli pullardır.
- El ve ayak tırnaklarında renk değişimleri ve çukurlaşma
- El ve ayaklarda sulu sarı lekeler
- Gözde ve avuçlarda minik kırmızı lekeler oluşması
- Kulak arkası, göğü ve koltuk altına meydana gelen parlak kırmızı lekeler.