Halk arasında sarılık adıyla bilinen Hepatit hastalığının üç tipi vardır ve her birinin belirtileri farklıdır.Halk arasında sarılık adıyla bilinen hepatit hastalığının üç tipi vardır ve her birinin belirtileri farklıdır. Peki, sarılık nedir? belirtileri tedavi yöntemi nasıldır?İşte tüm soruların yanıtı burda...
SARILIK NEDİR?
Sarılık, altta yatan bir neden bağlı olarak cildin ve göz aklarının renginin sarıya dönmesi durumudur. Buna sebep olan da bilirubin adlı maddedir.
Sarılık esasen her yaştan insanda görülebilir. Yetişkinlerde sarılığın nedeni altta yatan bir hastalıktır ve nadir görülür. Genellikle karaciğer, kan ya da safra kesesi ilgili sorunlara bağlıdır. Sarılık görüldüğünde mutlaka doktora başvurulmalıdır.
SARILIK BELİRTİLERİ
Eğer bulantı, kusma, başağrısı, ishal, iştahsızlık, halsizlik söz konusu ise hepatik sarılık konusu olabilir. Belirtilerin sebebi karaciğer iltihaplanması sebebiyle safra yollarının tıkanmasıdır. En sık görülen sarılık çeşididir.
İdrar renginde bir değişiklik yoktur ancak dışkı normalden daha koyudur. Sebebi safranın kana karışmasıdır.
Bu sarılık belirtlerinin en belirgini göz aklarındaki sarılıktır. Göz aklarındaki sararma önce yüz ve boyun bölgesine, ardından kollara, gövdeye, bacaklara yayılır. Ciltte kızarıklıklar meydana gelir, kaşıntılar olur. İdrar rengi kahverengiye yakın, dışkı normalden daha açık renktedir, kabızlık söz konusudur ve bu belirtilere koku eklenir.
SARILIK TEDAVİSİ NASILDIR?
Sarılık için birden fazla tedavi yöntemi bulunmaktadır zira tedavisi altta yatan nedene yönelik gerçekleştirilir. Sarılık türlerine göre de farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Bunlar aşağıdaki gibidir:
1) Hemolitik sarılık tedavisi
Hemolitik sarılığın tedavisinde amaç, kırmızı kan hücrelerinin parçalanma hızını yavaşlatmaktır zira bu sarılığın sebebi parçalanan kırmızı kan hücrelerine bağlı olarak bilirubin seviyesinin artıp kanda birikmesidir.
Eğer hemolitik sarılık sıtma gibi bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa genellikle enfeksiyona yönelik ilaç tedavisine başlanır. Orak hücreli anemi ya da Akdeniz anemisi (talasemi) gibi genetik kan hastalıklarına bağlı olarak gelişen sarılık vakalarında ise kan nakli ile kırmızı kan hücreleri dışarıdan alınabilir.
Gilbert sendromu genellikle tedavi gerektirmez zira bu hastalığa bağlı olarak gelişen sarılık çok ciddi değildir ve sağlığa önemli bir tehdit oluşturmamaktadır.
2) Hepatoselüler sarılık tedavisi
Hepatoselüler sarılık vakalarının tedavisinde karaciğer hasarını onarabilmek için yapılacak çok fazla şey yoktur ancak karaciğer kendini zamanla onarabilir. Tedavinin amacı karaciğerin daha fazla zarar görmesini engellemeye yöneliktir.
Viral hepatit ya da öpücük hastalığı gibi bir enfeksiyondan kaynaklanan karaciğer hasarı için anti viral ilaçlar kullanılarak ileriye yönelik karaciğer hasarı önlenebilir.
Eğer karaciğer, alkol ya da zararlı maddelere maruz kalmaya bağlı hasar gördüyse alkol tüketimini azaltmak ve zararlı maddelere maruz kalmaktan kaçınmak önerilir.
Çok ağır karaciğer hasarı vakalarında karaciğer nakli de bir diğer seçenektir. Ancak insanların yalnızca küçük bir kısmı karaciğer nakli için uygun adaydır ve yaşayan donörlerin sayısı oldukça azdır.
3) Obstrüktif sarılık tedavisi
Obstrüktif sarılık vakalarının pek çoğunda tıkanan safra kanalını açmak için ameliyat önerilir. Ameliyat esnasında ayrıca safra kesesini, safra kanalının bir kısmını, yeniden tıkanma oluşmasını önlemek için pankreasın bir kısmını da çıkarıp almak gerekebilir.
Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.