Safran Nedir, Faydaları Nelerdir?

Dünyanın en baharatlı baharatlarından biri olan safran, Arap mutfağında da yaygın olarak kullanılmaktadır. Peki, safran baharatının yararları nelerdir? Safranın zararları nelerdir? Safran nasıl kullanılır? 1 kilo safran ne kadar? İşte detaylar...

28.12.2018-12:26 - (Son Güncelleme: 07.01.2022-18:25)

Safran dünyanın en pahalı baharatlarından biridir. ana vatanı Güneybatı Asya olan safran  İran, İtalya, Fransa ve İspanya’da özellikle kimya ve ilaç sanayinde kullanılmaktadır. Safranın kendisine özgü safran rengi ve keskin kokusu sebebiyle de kumaş boyası ve parfüm üretiminde de sıklıkla görülür. Sıra dışı bir aromaya sahip olan bu bitki özellikle Arap mutfağında oldukça yaygındır. Anadolu’da özellikle ilaç olarak kullanılan safran günümüzde Hint, İran, Avrupa, Fas ve Orta Asya yemeklerinde kullanılan favori bir baharattır.

Safran, 11 gram protein, 65 gram karbonhidrat, 148 mg sodyum, 1724 mg potasyum, 6 gram yağ içerir. 100 gram safranın kalori değeri 310’dur.

MUCİZEVİ BAHARATIN YARARLARI

- Safranın içerdiği mineral ve vitaminler soğuk algınlıklarında ateş düşürücü ve enerji verici bir etki gösterir. Akciğer hastalıklarında özellikle de bronşit ve astım gibi hastalıklarda oldukça etkilidir.

- Safranın kalp rahatsızlıklarını önlediği ve kalbi koruduğu söylenmektedir.

- ABD’de yapılan araştırma sonuçlarına göre, safranın iştah kontrolünde önemli olduğu gözlenmiştir. Buna ek olarak, diyette meydana gelen stres ve anksiyeteye karşı yatıştırıcı bir etkisi olduğu tespit edilmiştir.


- Kişinin vücudunda serotonin düzeyini kontrol altına alan bu bitki depresyon başta olmak üzere birçok psikolojik soruna çözüm sunmaktadır.

- Kadınlarda regl döneminde ortaya çıkan ağrıların hafiflemesini sağlar.

- Antioksidan ve anti kanserojen etkileri ile dikkat çeken safran kanserli tümörlerin yayılmasını önler ve tümörlerin küçülmesine fayda sağlar.

- Hafızayı güçlendirici etkisinden dolayı Alzheimer tedavisinde alternatif bir yöntem olarak kullanılmaktadır.

- Safran tozu kullanılarak hazırlanan yüz maskeleri cildin daha canlı ve pürüzsüz görünmesine fayda sağlar.

- Bunların dışında safran diş sağlığı üzerinde de oldukça etkilidir. Diş eti kanamalarından diş çürüğü oluşumunun engellenmesine kadar pek çok yararlı etkiye sahiptir. 

SAFRANIN ZARARLARI NELERDİR?

- Safran, hamilelik döneminde düşüğe sebep olabilir.

- Aşırı tüketim, hayati tehlike oluşturabilecek zehirlenme sağlayabilir.

-  Aşırı tüketim böbreklere zarar verebilir.

- Kan akımını hızlandır bundan dolayı kanamaları arttırabilir.

SAFRAN NASIL KULLANILIR?

- Saray Mutfağında karabiberden sonra en yaygın kullanılan safran, o dönemde genellikle gül suyu ya da sirke içinde çözündürülürdü.

- Türk mutfağında özellikle de pilavlarda ve etli yemeklerde kullanılan safran, zerdede ve sütlü tatlılarda tercih edilmektedir.

- Tavukla hazırlanan yemeklerde lezzetli soslar ile hazırlanan safran, Akdeniz mutfağında balık yahnilerinde kullanılır.

1 KİLO SAFRAN NE KADAR?


Safran diğer baharatlara oranla daha nadir bulunur. Bu sebepten dolayı da en pahalı bitkilerden biridir. Safranın kilosu 30 ila 70 bin lira arasında satılmaktadır. Bu arada dünyanın en kaliteli safranı Türkiye’de üretilmektedir.

SAFRANLI PİLAV TARİFİ

Malzemeler:

- 2 su bardağı pirinç

- 100 gram margarin

- 1 çay kaşığı kadar safran

- 3 su bardağı su

- Tuz

Hazırlanışı: Öncelikle pirinci tuzlu sıcak suda 20 dakika kadar bekletin. Bir yandan da 3 bardak suyu tencereye alıp, safranı eklin. Sonrasında kaynamaya bırakın. Safranı suya atar atmaz rengini vermeye başlıyor ama kaynadıkça tüm faydaları da suya geçmiş olacağından sıcak suda bekletmek yerine, güzelce kaynatmak püf noktasıdır. Su kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika kadar daha tutup ardından ocaktan alın. Safranlı su kenarda beklerken pirinci bol su ile yıkayıp nişastasından arındırın ve süzülmesi için bir kenara alın. Yağı pilav tenceresine alıp kızdırın sonrasında süzülmüş pirinçleri ekleyerek, güzelce kavurun. Safranlı suyu kaynarken biraz su kaybettiği için pilava suyu yine aynı bardakla ölçerek ekleyin. Çok ince bir süzgeç yardımı ile safranların liflerini süzerek safranlı suyu 3 bardak olarak ölçüp pilava ekleyin. Pilavın tuzunu ayarlayın ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Suyunu çekmesine ramak kala pilavı hafifçe alt üst edin çok daha lezzetli olacaktır. Afiyet olsun.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal