Polikistik Over Diyeti Nasıl Yapılır?

Kadınlarda doğurganlık döneminde sık görülen sendromların başında yer alan polistik over hakkında en çok merak edilen; polistik over diyeti nasıl yapılır? sorusunu sizin için haberimizde cevapladık…

14.09.2018-16:35 - (Son Güncelleme: 10.08.2021-14:43)

Kadınlar arasında sık görülen durumlardan biri olan polistik over sendromu, doğurganlık çağında görülen hormonal bir sağlık sorunudur. Yapılan bir araştırmada her 100 kadından 15’inde polistik over sendromu görülmektedir. Peki polistik over sendromu tedavisinde kullanılan diyeti nedir?  İşte polistik over diyetinin detayları…

POLİKİSTİK OVER DİYETİ NASIL YAPILIR?

Yaygın olarak doğurganlık çağında görülen polistik over sendromu diyeti, besin içeriği sayesinde kilo kontrolüne yardımcı olur ve sendromun oluşmasını önler. Polistik over sendromunu önlemede uygulanan diyet, öncelikle kişiye özel olarak hazırlanmalıdır. 

POLİKİSTİK OVER DİYETİNİN PÜF NOKTOLARI

Karbonhidrat

İnsülin hormonu karbonhidrat ve yağ metabolizmasını kontrol etmektedir. Bu yüzden de PCOS’lu kadınlar karbonhidrat tüketmemeleri önerilir. Fakat bu doğru değildir. Az miktarda karbonhidrat diyeti vücut sisteminin dengesini bozabilir. Diyet listesi hazırlanırken karbonhidrat tamamen çıkarılmamalıdır. Günlük kalorinin yüzde 30-40’ının karbonhidrat kaynaklarından gelmesi ideal olur. Kahvaltı öğününde tam buğday, çavdar, kepek gibi esmer ekmek çeşitleri yer almalıdır. Öğlen ve akşam yemeklerinde ise pirinç, makarna gibi besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Bu öğünlerde karbonhidrat kaynağı olarak çorba, bulgur ya da esmer ekmek çeşitlerinin tercih edilmesi daha ideal olur.

Protein

Protein kaynakları polistik over diyeti için oldukça önemlidir. Polistik over diyet listesi hazırlanırken et, balık, yumurta, süt gibi besinler bolca yer alır. Burada dikkat edilmesi gereken karbonhidrat ile proteinin dengeli bir şekilde vücuda alınmasıdır. Ara öğün seçenekleri olarak da protein ve karbonhidrat kaynakları birlikte tüketilebilir. Süt ile meyve, peynir ile grissini, yoğurt ile taze meyve gibi bir çok ara öğün seçeneği sunulabilir. Ancak bu besinlerin ve porsiyonların kişinin yaş, cinsiyet, boy ve kilo gibi değerlerine göre farklılık gösterebileceği unutulmamalıdır.

Yağ

Polikistik over diyet listesinde yer alan karbonhidrat miktarı azaltıldığında yağ oranı biraz artırılabilir. Yağlar hormonları dengeleyeceği içinde oldukça önemlidir.  Vücuttaki yağı dengelemek için doğal besilerden destek alınabilir. Somon ve uskumru gibi yağlı balıklar, avokado, zeytinyağı, ceviz ve fındık gibi yağlı tohumlar, kabak çekirdeği ve keten tohumu gibi besinler diyet listesine eklenmelidir. 

Düşük glisemik indeksli besinler: Glisemik indeks bir besinin kan şekerini nasıl etkilediğini gösterir. Kan şekerini hızla yükselten besinlerin glisemik indeksi de yüksek olur. Kuşkonmaz, brokoli, lahana, karnabahar, kereviz, salatalık, yeşil fasulye, ıspanak, domates ve kabak gibi sebzeler; elma, çilek, üzüm, portakal, şeftali ve erik gibi meyveler düşük glisemik indeksli sebze ve meyve çeşitleridir. Patates, mısır, bezelye, havuç, taze incir, kurutulmuş meyveler glisemik indeksi yüksek besinler arasında sayılabilir ve PCOS diyeti listesi içerisinde çok sık yer almamalıdır.

POLİKİSTİK OVER DİYETİNDE HANGİ BESİNLER YENİR?

Polistik over diyeti hakkında en çok merak edilen bir diğer sorusu ise diyet sürecinde hangi besinlerin tüketilebileceği. Bizde Polikistik diyet sırasında tüketebileceğiniz besinleri aşağıda sıraladık. 

Lif içeriği yüksek besinler: 

-Brokoli, karnabahar, brüksel lahanası, kabak gibi sebzeler; kuru fasulye, mercimek gibi bakliyatlar; çilek, armut, ananas gibi meyveler tüketilebilir. Lifli besinler sindirimi yavaşlatarak kan şekerinin hızlı yükselmesini engeller ve insülin direnci ile mücadeleye yardımcı olur.

Zengin protein kaynakları: 

-Yumurta, balık çeşitleri, tavuk ve kırmızı et proteinden zengin besinlerdir. Protein açısından zengin olan besinlerin lif içeriği de yüksektir ve sindirim süreleri karbonhidrat kaynağı besinlere göre daha uzundur. Bu yüzden kan şekerinin daha geç yükselmesini sağlar.

Anti-inflamatuar besinler:

-Zerdeçal, zencefil, domates, sarımsak, somon balığı, zeytinyağı ve pulbiber gibi baharatlar anti-inflamatuara etkisi yüksek olan besinlerdir. Bu besinler vücutta iltihaplanma riskini de azaltır.

Yağlı tohumlar: 

-Ceviz, badem ve fındık gibi kuruyemiş çeşitleri omega-3 kaynağıdır ve lif açısından zengindir. Bu besinler tokluk verir ve kan şekerinin hızlı yükselmesini engeller.

Hangi Besinler Tüketilmemeli? 

Rafine Karbonhidratlar

-Rafine karbonhidrat kaynağı olan besinlerden uzak durulması önerilir. Bu besinlere beyaz ekmek; beyaz undan yapılmış kek kurabiye, poğaça gibi hamur işleri; pirinç pilavı ve makarna örnek verilebilir.

Şekerli Atıştırmalıklar ve İçecekler

-Şeker içeren hazır meyve suları ve asitli içecekler; şekerlemeler, çikolatalar ve beyaz şeker içeren besinlerden uzak durulmalıdır. Bu besinler hem kan şekerini hızla yükseltir hem de kilo artışına neden olabilir.

İşlenmiş Gıdalar

-Salam, sosis, sucuk gibi işlem görmüş et çeşitleri tüketilmemelidir.

-Kızartma türünde hazırlanmış yağlı besinler, margarin, mayonez ve krema gibi besinler tüketilmemelidir.

-Salamura besin, dondurulmuş ürün ve konserve gibi tuz içeriği yüksek besinler tercih edilmemelidir.

Etiketinde şeker, yüksek fruktoz, mısır şurubu ve dekstroz yazan besinlerden uzak durulmalıdır. Besinleri tüketmeden önce etiket okuma alışkanlığı oluşmalıdır.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal