Mitokondri son yıllarda kulağımızın iyice aşina olduğu bir kelime olmasına rağmen bazılarımza hala çok bilimsel bir şeymiş gibi geliyor. Peki mitokondri nedir?
Vücudumuz trilyonlarca hücreden oluşur ve her bir hücre bir yapı taşıdır. Hücreler kendi içinde farklı görevler yapan hücre organalleri içerir. Mitokondri de hücrelerin içinde yer alan bu organellerden sadece biridir
Mitokondiriyi diğer organellerden daha sık duymamızın nedeni hücrenin enerji merkezi olmasından kaynaklanıyor. Bu nedenle mitokondri kelimesi duyulunca akla ilk gelen şey enerji oluyor.
Hücrelerimizde meydana gelen her olay için enerji gerektiriyor ve bu enerjinin tamamına yakınını mitokondriler üretiyor. Yani mitokondrilerimiz, vücudumuzun ayakta durmasını ve yaşamaya devam edebilmemiz için gereken enerjiyi sağlıyor.
Mitokondri sağlığını koruyarak ya da iyileştirerek birçok vücut sistemi ve organ rahatsızlıklarının tedavi edilebileceğini düşünülüyor. Son zamanlarda gerçekleştirilen çalışmalar birçok sağlık probleminin mitokondrilerin işlevlerini doğru düzgün yapmadığından kaynaklandığını gösteriyor.
Mitokondrilerin hücrelerimizin enerji ihtiyacını karşılayamaması durumunda, kalp rahatsızlığı, tip 2 diyabet, kanser ve Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma ihtimalimiz artıyor.
MİTOKONDRİYİ NASIL KORURUZ?
Sağlıklı mitokondri çalışmasını sağlamanın en iyi yolu tabii ki sağlıklı beslenme ve egzersizden geçiyor. İlgili çalışmalar polifenollerden zengin beslenmenin de mitokondri fonksiyonun iyileşmesinde ve yeni mitokondri üretiminde teşvik edici bir etken olduğu yönünde. Mitokondriye destek olacak polifenol besin kaynakları ise kırmızı ya da mor meyveler, yaban mersini, kiraz, böğürtlen ve enginar gibi sebzeler.
Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.