Dünyada her yıl 17.5 milyon kişi kalp hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor. Kronik kalp rahatsızlığı olan kişiler için, Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Yelda Tayyareci bazı tavsiyelerde bulundu. İşte o tavsiyeler...
- Fiziksel olarak aktif olmanız gerekir. Her gün yapılacak düzenli yürüyüşler, zinde kalmanızı sağlayıp, stresi azaltacaktır.Ancak yapılan egzersizlerin hafif olması gerekir.
- Doktorunuzun reçete ettiği ilaçları düzenli ve aksatmadan kullanın.
- Yüksek ve kalın yastık, kronik kalp yetersizliği olan hastalarda fazla sıvının akciğerlerden daha alt bölgelere inmesini sağlar, gece boyunca rahat bir uyku uyunmasına yardımcı olur.
- Günlük tartılmak hem gereksiz kilo alımını önler hem de vücudun sıvı dengesi hakkında pratik bir fikir verir. Günde 2 kilodan fazla artış, vücutta fazla sıvı birikimini gösterir, bu durumda doktora başvurmak gerekir.
- Yorgun vücut, yorgun kalp demektir. Gün içerisinde dinlenmek için vakit ayırın. Mümkünse gündüz saatlerinde en az 1 saat uyuyun.
- Mideyi fazlaca doldurmak hem hazımsızlık problemlerine hem de kalp üzerine olumsuz etkilere yol açar. Öğünleri bölmek ve azar azar gıda tüketmek önemlidir.
- Özellikle kronik kalp yetersizliği olanlarda vücudun sıvı dengesini korumak önemlidir. Aşırı tuz alımı, özellikle akciğerlerde ve bacaklarda ödeme yani fazla sıvı birikimine yol açar.
- Sigaradan uzak durun.
- Kronik kalp rahatsızlığı olan kişilerde alkol kısıtlaması önemlidir.
- Çay ve kahve tüketimine dikkat edilmeli. 2 bardaktan fazla çay, kahve ve kola tüketilmemelidir.
- Grip ve zatüreye karşı aşı yaptırıp, önlem alın.
Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.