Yaz mevsiminin en sevilen meyvelerinden biri olan kıyısının, reçeli ve hoşafı sofralarımızı şenlendirirken, kayısı çekirdeği de sağlığımızı desteklediğini biliyor musunuz? Sizin için kayısı çekirdeğinin bilinmeyen faydalarını hazırladık.
KAYISI ÇEKİRDEĞİNİN BİLİMSEL YARARI
Kayısının posası kadar çekirdeğinin de sağlığımıza faydaları saymakla bitmiyor. Nadiren bulunan B17 vitamini yani amigdalin gibi maddeler barındıran kayısı çekirdeğinin vücutta çeşitli sebeplerden ötürü mutasyona uğrayarak kansere ortam hazırlayan hücrelerin sağlığını koruduğu yapılan araştırmalarla belirlenmiştir.
KANSERİ ÖNLEYEN ETKİSİ VAR!
Kayısı çekirdeği üzerine yapılan araştırma yaklaşık 7 yıl sürmüş ve sonrasında kayısı çekirdeğinin kanser hücreleri üzerinde etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca aynı araştırmada kayısı çekirdeğinin hücreleri yenilediği yaşlanmayı geciktirdiği ortaya çıkarılmıştı. Uzmanlar kayısı çekirdeğinin insan vücudunun günlük ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri en fazla karşıladığının altını da çiziyor. Peki kayısı çekirdeğinin diğer faydaları neler? Diyetisyen Arif Kaçan, kayı çekirdeği hakkında merak edilenleri cevapladı.
Birçok faydasının bulunduğunu belirten Kaçan, ayrı zamanda da kayısı çekirdeği tüketirken dikkat edilmesi gerektiğini çünkü bu durumun siyanür zehirlenmesine neden olabileceği konusunda uyararak, Kayısının kurusu, yaşı hatta çekirdeğinin bile sayısız faydası bulunuyor. Antimikrobiyal, ağrı kesici, yaşlanma karşıtı, iltihap önleyici ve tam bir antioksidan deposu olan tatlı kayısının çekirdeği, kalp ve cilt sağlığı açısından faydalı.
Acı kayısı çekirdeği için aynı durum söz konusu değil. Acı kayısı çekirdeği yüksek amigdalin içeriği nedeniyle siyanür zehirlenmelerine yol açabilir. Özelliklere çocuklara acı kayısı çekirdekleri verilmemeli’ dedi.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer durumda ise tatlı kayısı çekirdeğinin tüketilmesi olduğunu ifade eden, Arif Kaçan, ‘Tatlı kayısı çekirdeğinin yeterli miktarda düzenli olarak tüketilmesi kan basıncını düşürür ayrıca ateroskleroz ve kalp krizi gibi olumsuz durumların oluşumunu azaltabilir. Kayısı çekirdeklerinin günde 6 ila 8 adet kadar ara öğün veya diğer gıdalarla karışımlar oluşturarak tüketilebilir. Tatlı kayısı çekirdeklerindeki amigdalin zehirlenme yapacak düzeyde değildir. Kuru kayısı yaş kayısıya oranla daha fazla enerji, protein, diyet lifi, potasyum ve demir içeriğine sahiptir. Kuru kayısı yaş halinin sağladığı bütün faydaların yanı sıra içerdiği yüksek demir sayesinde kansızlığa karşı korur, yüksek lifiyle kabızlığı önler ve giderir’ dedi.