Kahve İçmenin Bir Zararı Daha Ortaya Çıktı: Beynin Küçülmesine Neden Oluyor

Bilim insanları, kahve içmenin vücut üzerindeki etkilerini inceledi. Çalışmanın sonucunda günde 6 bardaktan fazla kahve içmenin beyin hacmini küçülttüğü ve unutkanlığa neden olduğu öğrenildi. Ayrıntılar haberimizde!

02.02.2019-09:06 - (Son Güncelleme: 01.09.2021-18:05)

Güney Avustralya Üniversitesi tarafından düzenlenen araştırma için 37 ila 73 yaş arasındaki toplam 17 bin 702 yetişkinin kahve, beyin hacmi ölçümleri, demans ve inme riski gibi etkenler arasındaki ilişkileri incelendi. Nutritional Neuroscience dergisinde yayımlanan araştırmanın sonuçları oldukça çarpıcı oldu.

KAHVE İÇENLERİN İNME GEÇİRME İHTİMALİ YÜKSEK!

Çalışmada, günde 6 bardak ya da daha fazla kahve tüketen kişilerin uzun vadede demansa yakalanma riskinin yüzde 53 daha fazla olduğu görüldü. İnme geçirme risklerinin ise yüzde 17 arttığı ortaya çıktı. 

Araştırma ekibinden epidemiyolog Kitty Pham, "Dünyada yılda 9 milyar kilodan fazla kahve tüketildiğini göz önünde bulundurursak, bunun yaratacağı olası sağlık sorunlarını anlamamız epey önemli" diye konuştu. Pham, kahve ve demans üzerine bugüne kadar yapılan en kapsamlı araştırma olduğunu söyledi. 

Diğer taraftan, kahvenin yarattığı bu rahatsızlığın nedeni henüz anlaşılamadı. Ekipteki bir diğer epidemiyolog Eline Hyppönen ise "Normal günlük kahve tüketimi bir ya da iki standart bardak ölçüsündedir. Bunun ancak biraz daha üstüne çıkılabilir. 6 bardak ve daha fazla kahve içen kişilerin bir sonraki içeceklerini yeniden düşünmeleri gerekiyor” diye konuştu.

KAFEİN NEDİR?

Türk halkı tarafından çok fazla tüketilen içeceklerden çay ve kahvede bulunan kafein uyarıcı bir kimyasal maddedir. Adrenalin  nörotransmiterler dopamin ve norepinefrinin beyin aktivitesini arttıran kafein beyne olan etkisi nedeniyle psikoaktif bi ilaç olarak isimlendirilebilir. Birçok yararı olan bu madde, fazla tüketildiğinde psikolojik ve fiziksel zarar verebilir.

İçeceklerin içinde bulunan kafein miktarı şu şekildedir:

-Espresso - 240-270 mg

-Kahve - 102-200 mg

-Enerji içecekleri - 50-160 mg

-Demlenmiş çay - 40-120 mg

-Alkol içermeyen içecekler - 20-40 mg

-Kafeinsiz kahve - 3-12 mg

-Kakaolu içecekler - 2-7 mg

-Çikolatalı süt - 2-7 mg

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal