Sürekli duyduğumu insülin direnci ne demektir? İnsülin direnci olup olmadığını nasıl anlarız? İnsülin direnci testi nasıl yapılır?
İNSÜLİN DİRENCİ TESTİ (HOMA-IR) NEDİR?
İnsülin direnci testi (HOMA) , kişide insülin direnci olup olmadığını belirlemek maksadıyla kullanılan bir testtir. Bu test, matematiksel bir formüldür. 8-10 saatlik açlık sonrası alınan kan şekeri ile açlık insülin düzeyi birbiri ile çarpılarak, 405’e bölünür ve HOMA-IR denilen insülin direnci düzeyi ortaya çıkar.
Çıkan sonuç 2.5 üzerinde ise, kişide insülin direnci var demektir. Düzenli diyet ve egzersiz yoksa, kişi bir süre sonra şeker hastalığına yakalanabilir.
Bu sebeple, diyabet hastalarında kural olarak insülin direnci testi (HOMA-IR) yapılarak, insülin direnci testi (HOMA- IR) yapılarak, insülin direnci olup olmadığı tespit edilmelidir. İnsülin direnci saptanan kişilerde, ilgili yaşam tarzı ve tedavi önlemleri alınmalıdır.
İNSÜLİN DİRENCİ NEDİR?
İnsülin, kan şekerini kullanan kas, yağ, karaciğer gibi dokulara şekerin alınmasını ve kullanılmasını sağlayan bir hormondur. Eğer dokularda insülin direnci varsa, şekerin dokulara alınarak kullanılması ve yakılması zorlaşır. Bu durum, daha fazla insülin salınmasına sebep olur.
Aşırı salgılanan insülin açlık hissine, daha çok yemeye ve atıştırmaya neden olarak, bir kısır döngü oluşur. Bu durum hem insülin rezervini eksiltir, hem de kanda dolaşan aşırı miktardaki insülin obezite (şişmanlık), hipertansiyon ve ateroskleroz gibi hastalıkların oluşmasına zemin hazırlar.
Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağ kaydırın.