Soğuk günlerde hasta olmanızı önleyecek ve içinizi ısıtacak besinleri sizler için araştırdık. Peki hangi besinler vücut ısınızı yükseltmeye yarar? İşte cavabı..
ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARINA YOL AÇAR
Soğuk algınlığı ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanmamızda vücut ısımızın düşmesi önemli bir rol oynuyor. Bunun nedeni ise vücut ısımızın düşmesiyle birlikte bağışıklık sistemimizin yavaşlaması. Bu da vücudumuzu enfeksiyonlara açık hale getirebiliyor; ısının düşmesiyle birlikte direnç düşüyor, ortamda hastalık yapan bir mikrop varsa hücrelerimize yerleşip üremeye başlıyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili, vücut ısınızı yükselten besinleri sıraladı, bunları nasıl tüketmeniz gerektiğini anlattı.
Tarçın
Isıtıcı özelliği ile tarçın diğer baharatlar içinde hemen öne çıkıyor. Soğuk havaya çıkmadan önce, dilinizin üzerine koyacağınız bir çay kaşığı toz tarçın, kan akımının vücut yüzeyine doğru hücum etmesine destek oluyor, bu da vücudun ısınmasına yardım ediyor.
Taze Zencefil
Taze zencefil vücut ısısını dengede tutan ve vücutta gelişen hipoterminin düzelmesine katkı sağlayan bir bitki kökü.
Ihlamur
Ihlamur; tanen, müsilaj, hesperidin, sudorific glikozit, saponin ve uçucu bir yağ içeriyor. Bu sayede, virüs ve bakterilerin sebep olduğu rahatsızlıklara iyi gelerek bağışıklığı güçlendiriyor. Ihlamur terlemeyi de teşvik ediyor.
Acı Biber
Bazı baharatlar termojenik, bir başka deyişle vücut ısısını yükseltici özelliğe sahip oluyorlar. Kırmızı acı bibere acılığını veren kapsaisin maddesi de termojenezi arttırıyor.
Karabiber
Karabiber bakteriyel enfeksiyonlara karşı iyi geliyor. İçerdiği manganez, potasyum, A ve C vitaminleri, demir ve diyet lifleri karabibere etkili bir antioksidan ve doğal antibiyotik özelliği kazandırıyor.
Zerdeçal
Hint safranı olarak da bilinen zerdeçalın etken maddesi kurkumindir. Termojenik etkisiyle vücut ısısını arttırıyor.
Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.