Hamilelikte Tarama Testinin Sakıncası Var mı?

Kadınların en önemli süreçlerinden biri gebelik dönemidir. Bazen bebekte bazı doğumsal anomaliler ve down sendromu gibi genetik problemler yaşanabilir. Bu nedenle doğumsal sorunların bebek doğmadan anlaşılabilmesi için bazı testler uygulanıyor. Peki bu testlerin bir sakıncası var mı?

28.01.2019-16:25 - (Son Güncelleme: 28.01.2019-16:21) Hamilelikte Tarama Testinin Sakıncası Var mı?

Kadınların en önemli süreçlerinden biri gebelik dönemidir. Bazen bebekte bazı doğumsal anomaliler ve down sedromu gibi genetik problemler yaşanabilir. Bu nedenle doğumsal sorunların bebek doğmadan anlaşılabilmesi için bazı testler uygulanıyor. Peki bu testlerin bir sakıncası var mı? İşte yanıtı...

Tarama Testlerin Herhangi Bir Risk Taşımıyor

Tarama testleri; yaşam boyunca ağır bedensel ve zihinsel engele yol açabilen ve tedavi şansı bulunmayan kalıtsal bazı hastalıkları ve doğumsal anomalileri, gebeliğin erken dönemlerinde tanımlar ve aileye bilgi verir. Tarama testleri anneden alınan kan örneği ve ultrason incelemesi gerektirdiği için herhangi bir gebelik kaybı riski bulunmamaktadır. Gebeliğin 11-14'üncü haftaları arasında yapılacak olan ultrason incelemesinde, ense kalınlığının yanı sıra burun kemiği, yüz açısı ve kalp kapağında kaçak olup olmadığı anlaşılır. Damar ölçümlerinin eklenmesi ile de down sendromu (DS) taraması yüzde 95 duyarlılıkla yapılabilmektedir.

Her Gebeye Bu Testler Öneriliyor

Down sendromu ve diğer kromozom hastalıkları için tanı testleri ise rahim veya plasentaya iğne girişi ile sıvı ya da doku alınmasını gerektirmektedir. Bu nedenle ortaya çıkabilecek riskler, doktor tarafından aile ile paylaşılmakta ve deneyim gerektiren bu testlerin, güvenli merkezlerde ve uzman ellerde yapılması riskler açısından önem kazanmaktadır. Tarama testlerinin yapılması zorunlu olmasa da tüm gebelere önerilir.

Sağlıklı Bir Gebelik Durumu Değiştirmez

Sosyal çevre, ailenin testleri yaptırma konusundaki tercihini olumsuz yönde etkileyebilir. Örneğin anne adayı, diyet ve egzersizine dikkat ettiği için, sigara veya alkol kullanmadığından ve ailesinde başka down sendromlu ya da diğer genetik hastalıklı bir birey olmadığı için kendi bebeğinde de böyle bir durumun oluşmayacağı kanısına varabilir. Fakat down sendromu olan bireylerin çoğunun ailesinde daha önceden böyle bir durum görülmemiştir ve anne adayının sağlıklı bir gebelik geçirilmesi, bu riski değiştirmeyecektir.

Gebelikte Yaş Riski Etkiler

Down Sendromu gebelik sırasında ya da doğumda tanımlanabilen bir rahatsızlıktır. 700 doğumda 1 oranında rastlanır ve istatistikler, anne yaşının artışıyla bu oranın yükseldiğini göstermiştir. Ancak daha genç yaş grubu olan 35 yaş altındaki gebeliklerde de ortaya çıkabilir.

Gebeliğin Sonlandırılması Aileye Bağlıdır

Testlerin sonucuna göre bebekte doğumsal bir anomali ya da genetik bir sorun söz konusuysa, gebelik yalnızca ailenin onayı ile sonlandırılabilir.

 

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.

 


YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal