Bazı çarpıntılar, özellikle hamilelik esnasındakiler normal bir durumdur. Yine de korkutucu olması ve telaşlandırması kaçınılmaz olabilir. Bununla birlikte, çeşitli nedenlerle çoğu kadın hamilelikte diğer insanlardan daha fazla kalp çarpıntısı yaşayabilir.Peki, hamilelikte kalp çarpıntısı neden olur?
HAMİLELİKTE KALP ÇARPINTISI NEDENLERİ
Hamilelikte kalp çarpıntısı sık karşılaşılan bir durum. Çarpıntılar görünür bir sebep olmadan da yaşanabilir. Özellikle egzersiz esnasında, stres altında iken, heyecan veya kaygı dolu anlarda. Hamileler çarpıntı esnasında nefessiz kalıyor gibi hissedebilirler. Tüm bu hisler birkaç dakika içinde kaybolacaktır.
KAN MİKTARI
Hamile kadınlar, olmayanlara göre 50% ye varan miktarda daha fazla kana sahiplerdir. Bunun sebebi anne kanının hem fetüsü hem anneyi besliyor olması. Annenin kalbi daha fazla kanı vücuda dağıtabilmek için hamilelik öncesine göre daha çok çalışır. Bu da çarpıntıya neden olabilir.
PROGESTERON HORMONU
Progesteron hormonu hamile kadınlarda artar. Bu hormon çeşitli duygusal ve fiziksel değişimlerden sorumludur. Etkilerinden biri de kalp atış hızını ve gücünü artırmaktır. Böylece tüm kan fetüs dâhil olmak üzere vücut döngüsünü sağlıklı tamamlar. Artan kalp atış hızı, hatalı atışların da fazlalaşmasına neden olur. Bu da çarpıntı sebebidir.
KAFEİNLİ HORMONLAR
Çarpıntılar bazen de bol miktarda alınan kafeinin sonucudur. Kafein çikolata, kek, brovni ve soda gibi gazlı içeceklerde yaygın olarak bulunur. Kafein sizde çarpıntıya neden oluyorsa azaltın hatta gerekirse diyetinizden tamamen çıkarın.
DUYGU DURUMLARI
Hamile veya değil, çarpıntı herkeste görülebilir. Kaygı, korku, şok, sinir gerginliği ve aşırı fiziksel çaba bu çarpıntıların sebebidir. Çarpıntınız stres kaynaklı ise strese sebebiyet veren durum ve ortamlardan olabildiğince uzak durun. Rahatlayın ve derin nefes alın. Doğum öncesi yoga ve masaj da faydalı olmaktadır.
HAMİLELİKTE OLUŞAN ÇARPINTI NASIL ENGELLENMELİDİR?
Bazı durumlarda çarpıntı hipertroid olabilir. Hipertiroidi doğmamış çocuk için hayati tehlike arz eder. Bu durum teşhis ve tedaviyi önemli hâle getirmektedir. Nefes darlığı ile gelen çarpıntı çok nadiren bir kalp aritmisinin işaretçisi ve belirtisi olabilir. Düzensiz kalp atışı ile birlikte bayılma, baş dönmesi veya nefes darlığı yaşarsanız gecenin bir yarısı dahi olsa acilen doktorunuzu arayınız.
Çarpıntılar çoğu zaman kalp durumunuzu açıklar. Endişeleriniz varsa doktorunuzla iletişime geçmelisiniz. Doktorunuz kalbinizi bir takım testlerden geçirecektir. Bunlardan biri de yirmi dört saatliğine halter takmaktır. Bu makine kalp atışınızı sürekli olarak takip eder ve kaydeder. Evde konforla kullanılabilir. Kalp çarpıntıları sürekli devam ediyorsa veya bulantı, terleme, bayılma, göğüs ağrısı ile birlikte geliyorsa acil tıbbi müdahale şarttır.
HAMİLELİKTE KALP ÇARPINTISI NASIL GEÇER?
Tedavi yöntemi çarpıntının sebebine göre değişir. Çarpıntılar çoğu zaman herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymadan kendiliğinden geçecektir. Dolayısıyla eğer çarpıntınızın altında başka bir sağlık sorunu yatmıyorsa, doktorunuz aşağıdaki maddeleri tavsiye edecektir:
Rahatlama egzersizleri, tai chi, yoga, koku tedavisi, beden sağaltımı ve görsel sağaltım gibi yöntemlerle stres ve kaygı düzeyinizi düşürün.
Kafeinli, nikotinli, alkollü içeceklerden ve yasal olmayan ilaçlardan uzak durun.
Uyarıcı etkisi bulunan ilaçlar almayın. Soğuk algınlığı ve öksürük ilaçları, bazı bitkisel ürünler ve gıda maddeleri uyarıcı etkenler taşır.
Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın