Grip ve Soğuk Algınlığı Arasındaki Fark Nedir?

Soğuk algınlığıyla grip çoğu kez karıştırılır bunun sebebi iki farklı hastalığında benzer belirtileri vermesidir. Soğuk algınlığı ve grip arasındaki farklar nedir? Detaylar haberimizde...

18.09.2019-11:57 - (Son Güncelleme: 01.02.2022-16:24) Grip ve Soğuk Algınlığı Arasındaki Fark Nedir?

Soğuk algınlığıyla grip çoğu kez karıştırılır bunun sebebi iki farklı hastalığında benzer belirtileri vermesidir. Soğuk algınlığı çeşitli virüsler tarafından oluşturulan hafif seyirli bir hastalıktır.

Soğuk algınlığına yaklaşık olarak 200 kadar virüs neden olmaktadır. Soğuk algınlığı her mevsim görülebilir fakat en çok görülme oranı kışın artar.

SOĞUK ALGINLIĞI BELİRTİLERİ

- Boğaz ağrısı, boğazda kuruluk ve kaşıntı

- Burun akıntısı, burunda tıkanıklık, hapşırma

- Öksürük

- Halsizlik

- Yeni doğan çocuklarda ateş

- Nefes alırken ağrı hissi

- Yutkunurken zorlanma

Soğuk algınlığına birden fazla virüs sebep olduğundan tedavisinde belirtilere yönelik olarak ağrı kesiciler, burun akıntı ve tıkanıklığını giderici ilaçlar, öksürük ilaçları kullanılmaktadır.

Hastalık, direkt temas yoluyla önemli ölçüde bulaşır bunun için hasta kişilerin elleri ve eşyalarına dokunmamalıyız. Hijyen burada çok önemlidir temas gerçekleştiyse hemen dezenfektan ile koruma sağlamalıyız. 

BULAŞICI HASTALIK TÜM VÜCUDU ETKİSİ ALTINA ALIYOR!

Grip, influenza adındaki bir virüsün neden olduğu, üst solunum ve alt solunum yollarını tutan bunun sonucunda da tüm vücudu olumsuz etkileyen son derece bulaşıcı bir enfeksiyondur.

Tüm dünyada her yaştan insan grubunda bu hastalık görülebilir. Bulaşıcılığı ise hasta kişilerin öksürme, hapşırma ve konuşma sırasında dışarı saçtıkları küçük damlacıklar ile olur.

Virüsü taşıyan kişilerin ellerine temas etmek son derece tehlikelidir. Taşıyıcının kişisel eşyaları veya ortak kullanılan eşyalarda bulaşıcılığa ivme kazandırır. Bilhassa okul, işyeri ve toplu taşıma araçları gibi mekanlarda virüsler hızla yayılır, bulaşıcılık oranın artışı gözlemlenir.

Damlacıklar yolu ile vücuda alınan influenza virüsü, solunum yollarındaki hücrelere yapışarak girer. Hücrelerde 4-6 saat sonra çoğalmaya başlar. Bir günden daha az bir sürede diğer hücrelere yayılır. Yayılma tamamlandığında vücutta üşüme ve titreme ile yükselen ateş, iştahsızlık, halsizlik, başağrısı, eklem ve kas ağrıları oluşur. 


Göz hareketlerinde ağrı olması yaygın bir belirtidir. Buna ek olarak gözlerde yaşarma, yanma, kuru öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı gibi tepkimeler olur. Öksürük süresi uzundur. Çocuklarda daha yüksek ateş görülür ve bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı gibi belirtiler yaşanır. Gribin geçiş süreci bağışıklık sisteminizin durumuna bağlıdır. Peki, bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir?

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ NELER GÜÇLENDİRİR?


C Vitamini yönünden zengin besinler: Turunçgiller, kırmızı ve yeşil biber

A vitamini yönünden zengin besinler: Havuç, ıspanak, brokoli ve kırmızı dolmalık biber

Demir bakımından zengin besinler: Yeşil yapraklı sebzeler

Kalsiyum ve protein içeren gıdalar: Süt ürünleri

Güçlü antioksidanlar: Yaban mersini ve bitter çikolata

Omega 3 değeri yüksek besinler: Deniz ürünleri

Bitkisel proteinler: Bakliyatlar 

Probiyotik içeren besinler: Yoğurt ve kefir.

GÜÇLÜ BİR BAĞIŞIKLIK İÇİN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER


- Günlük olarak vücudunuzun ihtiyacı olan gerekli uykuyu almalısınız.

- Düzenli egzersiz yapmalısınız bu vücudunuzu virüslere karşı kalkan durumuna getirecektir. 

- Bol sıvı tüketmelisiniz.

- Vücut kitle endeksinize göre ideal kiloya ulaşmalısınız.

- Alkol ve sigara gibi alışkanlıklardan uzak durmalısınız.

- El ve ağız hijyenine dikkat edilmelisiniz.

- Dengeli beslenme kurallarına uymalısınız.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ DÜŞÜREN BESİNLER 


- Rafine şekeri içeren yiyecekler

- Fast-food ve kızartmalarda bolca bulunan trans yağlar

- İşlenmiş paketli gıdalar

- Salam ve sosis gibi işlenmiş etler

- Gluten içeren gıdalar

BONUS TAVSİYE: YENİDÜNYA YAPRAĞI ÇAYI 

Önce yenidünya yapraklarını şeritler halinde kesin. 4 bardak su için 5 gram yaprak olacak şekilde hazırlayacağınız karışımı çaydanlık ya da tencerede kaynatabilirsiniz. Ocağı kısarak 10-15 dakika boyunca ağır ateşte demleyin. Ateşi söndürün ardından 10 dakika kadar daha demlenmesini bekleyin. Şifa olsun…

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal